Gazdaság

Megdöbbentő: megyék, ahonnan lassan eltűnnek a magyarok

szellemház (szellemház, elhagyott ház, lakatlan ház)
szellemház (szellemház, elhagyott ház, lakatlan ház)

Egy ország demográfiai folyamatai erős összefüggésben állnak a gazdaság legtöbb ágazatának alakulásával. Nincs ez másként az ingatlanpiacnál sem, ahol a keresletet és az árakat is jelentősen befolyásolja, hogy egy adott térségben az odavándorlók vagy az elvándorlók vannak többségben, valamint hogy milyen módon alakul a születések és halálozások egymáshoz viszonyított aránya.

Ezzel kapcsolatban nézte meg a Portfolio.hu, hogy az országban mely térségek vannak a legkedvezőbb és melyek a legrosszabb helyzetben és milyen összefüggéseket mutat a népességváltozás és az ingatlanárak alakulásával.

Az Otthontérkép adatai alapján mindössze kettő olyan megye van, amelyben a legutóbbi két népszámlálás – 2001 és 2011 – között nőtt a népesség. Győr-Moson-Sopron megyében 2 százalékkal, Pest megyében bő 12 százalékkal laktak többen a 10 éves periódus végén. Ezzel szemben Tolna, Borsod és Nógrád megyében közel 8 százalékos volt a népességcsökkenés, Békésben pedig megközelítette a 10 százalékot.

A tendencia mögött különböző okok húzódnak meg. Mind Nyugat-Magyarország mind a fővároskörnyéki települések népessége főként az odavándorlások miatt tudott növekedni. Győr-Moson-Sopron megye a schengeni övezethez való csatlakozás miatt válhatott az Ausztriában munkát vállalók kedvelt lakhelyévé, míg Pest megye irányába már a rendszerváltás utáni évtizedben megindult a fővárosból a középosztály kiáramlása.

Ha kíváncsi, hogyan néz ki a tendencia a természetes szaporodás oldaláról vizsgálva, mi a helyzet Budapesten és agglomerációján belül, hol él több fiatal, és milyen hatással vannak az ingatlanpiacra a demográfiai trendek, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik