Gazdaság

Az NBB harmadik napjára is bekúszott a Brexit

24.hu
24.hu

2016. 06. 24. 12:58

A Nemzeti Beruházási Bank háromnapos ülésén is elkerülhetetlen téma lett végül a brit kilépés.
Korábban a témában:

Az egész világra, Európára és Magyarországra is óriási hatása lesz a Brexitnek, a kormányzatnak, a bank- és az üzleti szektornak egyaránt folyamatos megújulásra van szüksége – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) háromnapos ülését lezáró üzleti fórumon.

Már láthatók a piaci reakciók, ezért is lényeges mindhárom oldalnak együtt, mindig egy lépéssel a többiek előtt járni – tette hozzá. Az üzleti fórum jó alkalmat ad minden oldalnak a tapasztalatcserére, a jövő fejleményeinek előrejelzése fontos az események tükrében – tette hozzá. Megjegyezte: személyesen az utolsó pillanatig abban bízott, hogy a britek nem fogják megszavazni a kilépést.

A nemzetközi pénzügyi intézményekkel a piacok és a gazdaság élénkítéséről fognak véleményt cserélni, körbejárják, hogy milyen lépéseket kell tenni a jövő gazdasági fejlődése vagy a hitelezés ösztönzése érdekében, mi Európa és Magyarország rövid illetve hosszú távú érdeke – sorolta. Remélte, hogy az ötleteket valós lépésekké tudják majd átalakítani.

Magyarország ellenáll

Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke megnyitójában a pénzügyi integráció és a kapcsolatok fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta.

Kiemelte: a magyar gazdaságirányítás az elmúlt 4-5 évben jelentős gazdasági és társadalmi sikereket ért el, a nemzetközi hitelminősítők szerint is. Mindez mutatja az elnök szerint, hogy Magyarországnak megvan az ellenállóképessége a fennmaradáshoz és a virágzáshoz még akkor is, ha Európa olyan nehéz időkkel szembesül, mint a Brexit. A magyar focicsapat sikerei is mutatják: a magyarok mesterien tudják kihozni a legjobb ár-érték arányt – mondta.

Nyikolaj Koszov arról is beszélt, hogy az NBB válaszút előtt áll, minőségileg új stratégiát kell kidolgoznia, amihez megvan a megfelelő támogatottsága a delegációk és Magyarország részéről. Magyarország az NBB harmadik legnagyobb részvényese, a befizetett tőke legnagyobb aránya is magyar, a kelet-közép-európai régió pedig a hitelportfólió legnagyobb részével rendelkezik – ismertette. A régió jelentősége az NBB-ben tovább nő, ez a bank beruházási tevékenységét is meghatározza.

Jelentős szerepünk lehet az unió jövőjében

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke hangsúlyozta, minden szakértő és pénzügyi elemző egybehangzó véleménye szerint  a régió és Magyarország jelentős szerepet fog betölteni az unió jövőjében, annak növekedési motorja lesz. Ez a magyar bankszektornak is számos lehetőséget rejt. Az elmúlt években a pénzintézetek mindenütt ugyanazokkal a szabályozási vagy ügyfél-minősítési problémákkal szembesültek, a magyar bankszektornak ezen felül a devizahitelekkel is meg kellett küzdenie, ami politikai és szociális területen is óriási terhet jelentett, de sikeresen átvészelte ezt az időszakot.

A magyar kormány az elmúlt két évben állta a szavát, megfelezte a bankadót, amivel jelentős költségcsökkentést érhettek el, ezért az elnök köszönetet mondott. A magyar bankszektor “prociklikus állatfaj”, ami újabb ciklusba kezdhet – vélekedett.
Az üzleti fórumon az NBB négy kétoldalú megállapodást kötött. Kuba nemzeti bankjával írtak alá együttműködési megállapodást, az ország teljes jogú tagságot szerzett a nemzetközi intézményben.

Pénz állt a házhoz

Az NBB az OTP-vel stratégiai partnerségi megállapodást kötött, és 16 millió eurós finanszírozási megállapodást írtak alá a H2Q Építő Üzemeltetési Építőipari és Szolgáltató Kft.-vel, amivel a bank támogatja a BME ingatlanfejlesztését.

Az NBB 30 ezer euró támogatást adott a WWF Magyarországnak a magyar vízgazdálkodás és vízügyi kockázatok kezelésének támogatásához.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.