Gazdaság
egyetemistak(1)(960x640).jpg (egyetemisták, )

A Brexit drámai hatással lehet a kint tanuló magyar egyetemistákra is

24.hu
24.hu

2016. 06. 24. 12:02

Korábban a témában:

A 2016. június 23-án tartott, az EU-tagságról szóló népszavazáson 52:48 arányban a kilépés mellett tették le a voksukat a brit szavazók. A részletekkel és az Európai Unióból való kilépés körülményeivel kapcsolatban még szinte semmi sem biztos, azonban elképzelhető, hogy a nem brit EU-s állampolgárok munkavállalására és tanulmányaira is hatással lesz a döntés – így pedig az Egyesült Királyságban továbbtanulni vágyó magyarok is érintettek lehetnek, írja az engame.hu.

Milyen feltételekkel tanulnak jelenleg az Egyesült Királyságban a magyar diákok?

Jelenleg minden uniós állampolgárra – így a magyarokra is – ugyanazok a felvételi-, tanulmányi- és pénzügyi feltételek vonatkoznak, mint a brit diákokra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy belföldi tandíjat fizetnek az EU-s diákok is, ugyanazokkal (az igen kedvező) feltételekkel vehetik fel a tandíjat fedező brit diákhitelt, valamint a hazai diákokhoz hasonlóan tanulmányaik folyamán mentesülnek az egészségbiztosítás fizetése alól. Emellett semmilyen beutazási-, letelepedési- vagy vízumprocedúra sem nehezíti a magyar diákok egyesült királyságbeli életét.

Jelenleg 125 000 nem brit Európai Uniós állampolgár tanul az Egyesült Királyságban valamilyen felsőoktatási program keretein belül, ők az összes egyetemista diák körülbelül 5 százalékát teszik ki. Köztük körülbelül 2000 magyar diák van, akik nagy része alapképzésben (BA vagy BSc) tanul.

Mi változik a Brexit következtében?

Egyelőre semmi sem biztos, nem volt még precedens az Európai Unióból való kilépésre, így még senki sem tudja, valójában hogyan fog zajlani ez a folyamat.

Ami biztosnak tűnik, hogy a kilépést előkészító folyamat, melynek ideje alatt a jelenleg az Egyesült Királyságra érvényes uniós szabályozások és megállapodások érvényben maradnak, legalább 2 évig (de akár ennél sokkal tovább) fog tartani. Így azokra a diákokra, akik jelenleg már megkezdték, vagy az elkövetkező 2 évben kezdik meg tanulmányaikat egy brit intézményben, biztosan ugyanazok a feltételek vonatkoznak majd a teljes képzés folyamán, melyekkel megkezdék egyesült királyságbeli tanulmányaikat.

A fentieknek megfelelően azt valószínűsítjük, hogy a 2017-ben és 2018-ban érettségiző magyar diákok sikeres felvételit követően a jelenleg érvényes feltételekkel tanulhatnak majd az Egyesült Királyságban, de a kilépés előkészítésének összetettsége miatt az ezt követő akár több évben is maradhatnak a jelenlegi viszonyok.

A konkrét kilépést követő időszakra azonban csak találgatások vannak arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Királyság elszakadása milyen változásokat vonhat maga után a brit felsőoktatásban.

A legrosszabb forgatókönyv

Az egyik lehetséges – az EU-s diákok számára talán legrosszabb –  szcenárió szerint a kilépéssel a nem brit EU-s diákokra a jelenleg EU-n kívüli nemzetközi állampolgárokra vonatkozó szabályok lépnének érvénybe a felsőoktatásban. Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi tandíjak (alapszakos hallgatók számára egységesen 9000 font) akár dupláját kéne fizetnie a magyar diákoknak a brit egyetemi képzésekért, valamint nem lennénk jogosultak a brit diákhitelre és az ingyenes egészségügyi ellátásra sem.

A briteknek azonban nagy szükségük lehet egy szorosabb oktatási-tudományos együttműködésre az Európai Unió országaival, melyet számos különmegállapodás segíthet elő (ilyen megállapodások vannak például az EU és olyan nem tagországok, mint Svájc vagy Norvégia között).  Az Egyesült Királyságban tanuló 125 ezer EU-s diák 2.2 milliárd font bevételt hoz az országnak, valamint 19 000 új munkahelyet teremt, így a brit gazdaságban is komoly szerepet játszik. Ennek megfelelően elképzelhető, hogy olyan uniós különmegállapodások fognak születni az elkövetkező két évben, melyek a jövőben is garantálják a mostanihoz hasonló feltételeket a Nagy Britanniában tanuló EU-s diákok számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.