Gazdaság
Nyíregyháza, 2015. július 9.
Egy diákmunkás irodai kisegítõ munkát végez a nyíregyházi önkormányzat hivatalában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában.
MTI Fotó: Balázs Attila

Diákmunka: íme, mi az, amihez ragaszkodni kell

24.hu
24.hu

2016. 06. 23. 08:38

Korábban a témában:

A nyári diákmunka vállalásánál is fontos a munkaszerződés készítése, amelynek tartalmaznia kell a munkavállaló alapbérét, munkakörét, a munkavégzés helyét, a munkaviszony időtartamát, illetve azt, hogy teljes vagy részmunkaidős a foglalkoztatás – hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya a tárca honlapján közzétett tájékoztatásában.

A diákmunka vállalásánál a foglalkoztatás legfontosabb szabályait jelenleg a Munka törvénykönyve tartalmazza, azonban szeptember elsejével már a szövetkezeti törvényt kell alkalmazni a diákok munkavállalásánál.

Szabadság

A jelenlegi szabályozás szerint ha a diák iskolaszövetkezeti keretek között vállal munkát, akkor nem jár neki szabadság – emlékeztetnek. (Az új szabályozás a legfontosabb munkajogi garanciák megtartása mellett fizetett szabadságot is biztosít majd a diákszövetkezetnél dolgozóknak.)

De ha nem iskolaszövetkezeten keresztül dolgozik a tanuló, akkor neki is jár az éves rendes szabadság. A naptári évnél rövidebb foglalkoztatásnál az éves szabadság időarányos részét vehetik igénybe. Ha tehát a diák 1 hónapig dolgozik, részére a 20+5 nap szabadság 1/12-ed része, vagyis 2 munkanap szabadság jár.

Munkaviszony

Kiemelik, hogy az, aki még ezen a nyáron iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, a tagsági jogviszony mellett munkaviszonyt is létesít az iskolaszövetkezettel. Ezt a foglalkoztatási formát azonban csak nappali tagozatos tanuló tudja igénybe venni. Szeptember elseje után viszont a diákok és az iskolaszövetkezetek közötti munkaszerződések megszűnnek, és a feleknek új, személyes közreműködésről szóló megállapodásokat kell kötniük.

Bejelentés

A tájékoztatás szerint a 16. életévét betöltött személy munkaszerződése csak a törvényes képviselője hozzájárulásával érvényes.
A munkaviszony létrejöttét a munkáltatónak be kell jelentenie az adóhatóságnak. A bejelentésről utólag awww.magyarorszag.hu honlapon lehet tájékozódni.

Alternatív foglalkoztatás

A diákok egyszerűsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka formájában is dolgozhatnak. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munkánál legfeljebb öt egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, éves szinten pedig legfeljebb 90 napra terjedhet ki a munkaviszony – ismertették.

Munkaidő

A munkavégzés korlátai közül kiemelték, hogy a fiatalkorúak nem végezhetnek éjszakai munkát, nem rendelhető el számukra rendkívüli munkavégzés, napi munkaidejük nem haladhatja meg a 8 órát.

Bér

Hangsúlyozták, hogy az egyenlő bánásmód – tehát az egyenlő munkáért egyenlő bért – elvének a diákoknál is érvényesülnie kell. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is. A munkavállalónak azonban mindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál jelenleg bruttó 111 000 forint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.