Gazdaság

Ugyanaz a cég vezényelte az Elios győzelmét tizenegy településen

24.hu
24.hu

2016. 06. 21. 11:29

A kft.-nek sem azelőtt, sem azután nem volt kapcsolata az érintett városokkal.
Korábban a témában:

Legalább 11 településen segédkezett egy közbeszerzési tanácsadó cég olyan tendereknél, amelyek az Elios győzelmével zárultak – írja az Index. Az Elios korábban a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozott.

Tamásiban például az elmúlt években rendre a Bujdosó Ügyvédi Iroda intézte a fontos közbeszerzéseket, azonban egyetlen esetben – a közvilágítás fejlesztésénél – nem őket kérte fel az önkormányzat, hanem a Közbeszerzési és Tanácsadó Kft.-t, amelyet sem azelőtt, sem azután nem foglalkoztattak. A nyertes az Elios lett.

Ez a forgatókönyv megismétlődött Balatonfüreden, Tapolcán, Szekszárdon, Hatvanban, Kalocsán, Siklóson, Cegléden, Sárváron, Hajdúböszörményben és Mezőhegyesen is. A közbeszerzési adatbázis szerint csak az Elios győzelmével zárult pályázatokban működtek együtt a városok a tanácsadó kft.-vel. A tizenegy tender 3,2 milliárd forintnyi megrendelést hozott az Eliosnak.

A közbeszerzési tanácsadó dolga egyebek mellett, hogy megnézze a beérkezett ajánlatokat, döntési javaslatot adjon, előkészítse a szerződéseket. A Transparency International szakértője azt mondta az Indexnek: ha az ajánlatkérő szervnél nem különösebben értenek a közbeszerzéshez, akkor egy tanácsadónak nagy befolyása tud lenni, márpedig kisebb önkormányzatoknál általában nincs meg a szaktudás.

A Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. tulajdonos-ügyvezetője Bokor Gergő, aki 2011-ben Nemes Lajos mérnök-vállalkozónak dolgozott egy Euro Project Kft. nevű cégben. Nemes egy évvel később, 2012-ben egy ideig az Elios ügyvezetője volt, de azt mondta: azt nem lehet állítani, hogy Bokor és az Elios között ezek alapján bármiféle kapcsolat lenne.

A portál megjegyzi: Komlón, Sopronban és Gyulán is a Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. intézte a közvilágítási közbeszerzést, de ott nem a Elios nyert. Van ugyanakkor egy másik cég is, az ÉSZ-KER, amely több helyen ugyancsak közbeszerzési tanácsadóként jelent meg az Elios győzelmeinél. Ennek egyik tulajdonosa Kárpáti Péter, aki közös vállalkozást visz Hamar Endrével, Tiborcz István üzlettársával. Az ÉSZ-KER a Fidesz-frakciónak is adott közbeszerzési tanácsokat, és kormányközeli megbízásokat is kapott. A nyilvánosan elérhető adatok szerint Vácon, Siófokon és Miskolcon működtek közre a közvilágítási közbeszerzésekben.

Az ÉSZ-KER közölte: sok évre visszatekintő együttműködés előzte meg az eljárásokat, és a döntések kizárólag az ajánlatkérő, azaz az adott város vezetésének hatáskörébe tartoztak. Összeférhetetlenség pedig sem közbeszerzési, sem cégjogi szempontból nem merült fel az eljárások során.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.