Gazdaság

Brexit: Kelet-Európát közvetve érné a sokk

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői a Brexit hatásairól összeállított hétvégi tanulmányukban kimutatták, hogy az általuk vizsgált négy gazdaság – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Románia – nagy-britanniai exportja a teljes kivitel 4,6-7,6 százaléka között mozog. A 4,6 százalékos arány Magyarországra, a 7,6 százalékos arány Lengyelországra vonatkozik.

Mind a négy közép- és kelet-európai EU-gazdaságnak kereskedelmi többlete van Nagy-Britanniával szemben. A Morgan Stanley modellszámításai alapján ha a csütörtöki népszavazáson a britek többsége a kilépésre voksol, az már az idén 0,3 százalékponttal, jövőre 0,4-0,5 százalékponttal lassítaná az euróövezet éves növekedési ütemét az alapeseti előrejelzésekhez képest. Ez pedig gyengítené a közép- és kelet-európai EU-térség exportjának euróövezeti keresletét is.

A cég becslése szerint ennek átszűrődő hatásai 2017 végéig halmozottan számítva átlagosan 0,7 százalékponttal lassabb növekedést eredményeznének a közép-európai EU-térség egészében. A kedvezőtlenebb, nagy piaci stresszel számoló forgatókönyv 1,9 százalékpontos növekedési elmaradással számol az alapeseti prognózisokhoz képest.

Más nagy londoni házak is azon a véleményen vannak, hogy a közép- és kelet-európai EU-térségre nem a Brexit közvetlen kereskedelmi következményei jelentenék a fő kockázatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik