Gazdaság
Cows are seen at a new dairy farm containing 960 animals on the day of its opening in the village of Petrovskoye in Leningrad region, on August 8, 2014. Russia retaliated against tough new Western sanctions, banning most food imports from the United States and the European Union and threatening to block flights over its airspace. AFP PHOTO/OLGA MALTSEVA

Magyarország ismét szállíthat élő szarvasmarhát Törökországba

24.hu
24.hu

2016. 06. 14. 11:30

Korábban a témában:

Bognár Lajos országos főállatorvos a magyarországi export növelése érdekében öt EU-n kívüli és két uniós ország magas rangú állat-egészségügyi tisztviselőjével folytatott kétoldalú egyeztetéseket az Állategészségügyi Világszervezet májusi éves közgyűlésén. A megbeszélések eredményeként a jövőben több termékkörben elindulhat, vagy – a korábbinál kedvezőbb feltételekkel – folytatódhat egyes élőállatok és élelmiszer-ipari termékek exportja.

A kéknyelv-betegség volt az oka

A kéknyelv-betegség magyarországi jelenléte hátrányosan érintette a hazai élőállatok európai és EU-n kívüli, azaz harmadik országbeli kereskedelmét. A tárgyalások eredményeként a jövőben kedvezőbb állat-egészségügyi feltételek mellett folytatódhat az élő kérődzők szállítása Ausztrián keresztül Olaszországba, valamint ismételten megindulhat az élő szarvasmarhák szállítása Törökországba.

A kanadai főállatorvossal folytatott megbeszélések alapján tovább bővülhet az exportra engedélyezett állati eredetű termékek köre, így – az engedélyezési eljárások után – az élősertés, a sertéshús és –húskészítmény, valamint a baromfihús és -húskészítmény mellett például marhahúst, nyúlhúst is exportálhatnak majd a magyar előállítók Kanadába.

Más utak is megnyílhatnak

Az országos főállatorvos a thaiföldi képviselővel folytatott beszélgetés során megerősítette hazánk naposcsibére és keltetőtojásra, libamájra, különböző pulykatermékekre, valamint sertéshúsra vonatkozó exportigényét. Ezért a közeljövőben további tárgyalásokat folytatunk az exportengedélyezésért felelős thai hatósággal.

Hazánk kedvező járványügyi helyzetének fenntartása érdekében az országos főállatorvos az ukrán és a szerb állategészségügyi hatóság vezetésével is tárgyalt. A jövőben Ukrajna a kárpátaljai területek veszettség-mentesítési programjához az Európai Unió által társfinanszírozott, magyarországi veszettség-mentesítési program részeként kap pénzügyi támogatást. A tárgyalófelek megegyeztek a kétoldalú megállapodás részleteiről, az erről szóló szerződést rövid időn belül hivatalosan is aláírhatják.

Szigorúbb lesz az ellenőrzés

A szerb és a magyar hatóság vezetője a két országon áthaladó élőállat-tranzitútvonalak biztosítása érdekében folyamatos információcserében állapodott meg. Ennek célja, hogy a környező országokból érkező élőállatokat minél szigorúbban ellenőrizzék. A tárgyalás kiemelt témája volt a rendkívül ragályos bőrcsomósodáskór bulgáriai előfordulása, ami komoly veszélyt jelent a szomszédos országok fogékony állatállományára és megjelenése súlyos gazdasági károkat okozhat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.