Gazdaság

Terjed a kéknyelv betegség

szarvasmarha (szarvasmarha, )
szarvasmarha (szarvasmarha, )
A vizsgálatok Baranya, Somogy és Tolna megyében is újabb szarvasmarha-állományokban mutatták ki a kórt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán tudatta az MTI-vel, hogy a Tolna megyei Szedresen, Kisszékelyen, Kaposszekcsőn, a Somogy megyei Kutason és a Baranya megyei Liptódon is megállapították a kéknyelv betegség kitörését, amit most is a vírus 4-es szerotípusa okozott.

A hatóság módosította a megfigyelési és védőkörzetet, de a szeptember 10-én elrendelt intézkedések érvényesek maradtak. Azokat az új kitörés körüli 20 kilométeres körben elhelyezkedő, fogékony állatokat tartó telepeknél is alkalmazni kell. Az állategészségügyi hatóság valamennyi fogékony állatnál elvégzi a rovarirtó szerrel történő kezelést, a védőoltásban még nem részesült egyedek vakcinázását.

A körzethatáron kívüli területeken a vakcinázás önkéntes alapon kérhető az állatorvostól, alapvetően az állattartó költségére, aki állami támogatást is kérhet. A Nébih tájékoztatót is készített a betegséggel kapcsolatos tudnivalókról a gazdáknak. A kiadványt tízezer példányban a következő hetekben eljuttatják az állattartókhoz, elsőként az érintett megyékben. A tájékoztató letölthető a hivatal honlapjáról is, ahol elérhetőek a korlátozás alá vont területekkel kapcsolatos aktuális anyagok, a ki- és beszállításra vonatkozó információk, valamint további hasznos tudnivalók is

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik