Gazdaság
Az Országgyűlés plenáris ülése

Költségvetés – már csak a végszavazás van hátra

24.hu
24.hu

2016. 05. 31. 10:13

Korábban a témában:

Utolsó szakaszához érkezett a jövő évi költségvetés vitája, a költségvetési bizottság megtárgyalta a parlamenti többség által támogatott átfogó módosító javaslatot, már csak a végszavazás van hátra – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Banai Péter Benő hozzátette, hogy a költségvetési javaslat megőrizte eredeti karakterét a módosítások megtárgyalása után is: az otthonteremtés, adócsökkentés, béremelés költségvetése maradt.
Kismértékű módosítások történtek, ezek összege meghaladja az 50 milliárd forintot, de ez a teljes kiadási főösszeg mindössze 0,3 százaléka.

Mi változik az eredeti javaslathoz képest?

Nőnek az állami működési jellegű kiadások, ami a diáksport támogatását, a Magyarországon élő nemzetiségek támogatását, vagy a határon túli diákok oktatására szánt összegeket érinti – mondta.

Ezeknél nagyobb mértékben nőnek a beruházásokra szánt kiadások, ezek közül kiemelte: 10 milliárd forintos keretösszeggel turisztikai beruházásokat célzó előirányzat jött létre, amiből szálláshelybővítést, felújítást finanszíroznak. A kormány szerint a turizmusban az eddigi kedvező adatok mellett további növekedési lehetőség van, ami a foglalkoztatás bővítését és a gazdasági növekedést segíti – hangsúlyozta. A költségvetés a korábbi, 2007-2013-as uniós források kiesését ellensúlyozza azzal, hogy fenntartja az idegenforgalmi beruházások lehetőségét hazai forrásból – fejtette ki.

A kiadások és a bevételek is nőnek a benyújtott tervezethez képest, de ezek a módosítások a költségvetés alapvető karakterét nem érintik, az államháztartási hiány és az adósságcsökkentés célja továbbra is elérhető – jelentette ki Banai Péter Benő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.