Közélet

Drasztikusan emelkedhet a minimálbér 

pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)
26 százalékkal emelné a kormány. Erre utal egy fideszes költségvetési módosító javaslat.

A Párbeszéd Magyarországért egy költségvetési módosító javaslat alapján gyanítja, hogy a Fidesz 26 százalékos minimálbér-emelésre készül. A párt szóvivője arra hivatkozott, hogy a fideszes Font Sándor emelné a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának költségvetését, mondván 26 százalékos bérszintnövekedés várható.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsában a legtöbb munkavállalónak a minimálbérhez kötötték a fizetését – tette hozzá Tordai Bence, aki ezért azt gyanítja, hogy a Fidesz 26 százalékos minimálbér-emelésre készül, és Font Sándor ezt “elkotyogta”.

A szóvivő egyetért azzal, hogy béremelésre szükség van és különösen az alacsony fizetéseket kellene felzárkóztatni, de – fogalmazott – azt nem szabad változatlan adórendszer mellett, a kizsigerelt kis- és közepes vállalkozók terheinek növelésével végrehajtani.

Szavai szerint a pártjuk által javasolt alapjövedelem bevezetésére lenne szükség, mert így a munkáltatói terhek növelése nélkül lehetne – a közepes jövedelmek szintjéig – havi 31 ezer forintos béremelést adni. Hozzátette, hogy ez viszont jelentős költségvetési átcsoportosítást igényelne.

A minimálbér 26 százalékos emelésére utaló módosító javaslatot az mfor.hu szúrta ki. Annak indoklásában szerepel, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának

finanszírozását várhatóan az emelni tervezett minimálbér fogja végképp ellehetetleníteni, hiszen csak a bérekre mintegy 530 millió forintot kellene költeni, egy 26 százalékos béremelési szintet feltételezve.

A 26 százalékos minimálbér-emeléssel a mostani bruttó 111 ezer forint 139 860-ra nőne, ami nettóban 92 408 forintot jelentene. Vagyis a mostaninál 18 593 forinttal többet – írja az mfor.hu.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik