Gazdaság

Javult a magyar versenyképesség, de nem annyira, mint a szlovák

Az ICEG European Center közreműködésével készülő 2016-os IMD Versenyképességi Évkönyv 61 országos rangsora élén Hong Kong, Svájc és az Egyesült Államok áll. Eddig az USA állt az első helyen.

A visegrádi országok közül Csehország (27) és Szlovákia (40) javított, Lengyelország (33) stagnált, Magyarország a 46. lett (két helyezéssel kerültünk előrébb, mint tavaly). Javulásunkat azonban nem tényleges teljesítményünk, hanem inkább más országok nagy mozgásai magyarázzák, amelyek ellensúlyozták gazdasági teljesítményünk romlását, hisz üzleti szféránk hatékonysága is csak alig javult. (MTI OS)

A rangsor készítői kiemelték, milyen  figyelemreméltó fejlődést produkált Lettország, Szlovákia és Szlovénia – írta az mfor.hu. Szlovákia pl. hat hellyel került előbbre a tavalyi besorolás óta. A lista azt mutatja, hogy az egyes országok milyen hatékonysággal állítják gazdasági és humán erőforrásaikat a jólét növelésének szolgálatába. A sorrend több mint 340 gazdasági kritérium alapján alakul ki, az elemzők négy fő tényezőt tartanak szem előtt: a gazdasági teljesítményt, a kormányzás hatékonyságát, az üzleti hatékonyságot és az infrastruktúra állapotát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik