Gazdaság

Megszünteti a boszniai országrész kormánya elleni eljárást az Ina-MOL

24.hu
24.hu

2016. 05. 25. 16:27

Az INA-Mol konzorcium elállhat a Bosznia-hercegovinai Föderáció kormánya elleni választottbírósági eljárástól, amelyet az Energopetrol olajipari vállalat dolgozói korábbi bérkövetelésének rendezésére indítottak - közölte értesülését szerdán a Dnevni Avaz című boszniai napilap.
Korábban a témában:

Az újság címlapján közölt cikk szerint Suvad Osmanagic, a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnökének tanácsadója – aki a horvát-magyar konzorciummal folytatott tárgyalásokat is vezette – kijelentette, hogy a tíz nappal ezelőtt megállapodtak a felek, a végleges szöveget pedig júniusban kellene aláírni. A tanácsadó nem közölt részleteket arról, hogy pontosan milyen feltételek szerepelnek a megállapodásban.

Suvad Osmanagic kifejtette, hogy az INA-Mol konzorcium azt követően állt el az eljárástól, hogy az országrész kormánya dokumentumokkal is bizonyította, a kártérítés kifizetésére vonatkozó követelés nem megalapozott.

A szarajevói székhelyű Energopetrol olajipari vállalat kétharmadát 2006-ban vette meg az INA-Mol, dolgozók azonban később beperelték a vállalatot az elmaradt bérek miatt, amelyek akkor halmozódtak fel, amikor a vállalat még teljesen állami tulajdonban volt.

A tartozás 64 millió konvertibilis márkát (10,4 milliárd forintot) tett ki, amekkora kiadásra az INA-Mol nem számított akkor, amikor átvette a vállalat 67 százalékát. A privatizációs szerződés szerint a Bosznia-hercegovinai Föderáció – a Bosznia és Hercegovina területének mintegy felén létrejött, bosnyákok és horvátok lakta államalakulat – vállalta magára a vállalat tartozásainak rendezését, amit akkor 20 millió konvertibilis márkára (3,25 milliárd forint) becsültek.

A kialakult helyzet miatt az INA-Mol 2013-ban választottbírósági eljárást indított a párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamaránál azzal a követeléssel, hogy a korábban felhalmozódott tartozásokat az állam rendezze. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.