Tudomány

Egy elveszett, ősi civilizáció bizonyítéka ez a hatalmas kőgolyó?

24.hu
24.hu

2016. 04. 18. 16:33

Ismét felforgatja az archeológia világát Semir Osmanagic, akit úgy is hívnak, hogy a bosnyák Indiana Jones. Talált ugyanis egy hatalmas kőgolyót, amiről azt állítja, hogy öregebb az összes hasonló alkotásnál, amit valaha ember készített.

A leletre egy erdőben találtak rá, Zavidovići városa mellett. A gömb sugara 120 – 150 centiméter között van, anyaga vastartalma pedig meglepően magas. Osmanagic szerint a golyó bizonyíték egy eddig ismeretlen, 1500 éves civilizáció létezésére.

„Ez Európa legnagyobb kőgolyója, nehezebb, mint 30 tonna. Az alakja tökéletesen gömbölyű, ahhoz, hogy valaki hasonlót készítsen és mozgasson, nagyon fejlett technológiával kell rendelkeznie” – nyilatkozta Osmanagic a BBC-nek.

A régész azt mondja, hogy a XX. század során több hasonló leletet találtak a térségben, de a legtöbbet elpusztították, mert elterjedt egy pletyka, hogy arany van a belsejükben.

Semir Osmanagic 2005-ben robbantotta fel először a sajtót, és a tudományos világot, amikor azt mondta, hogy a Visoko városa melletti, szabályos gúlákra emlékeztető helyek valójában ősi piramisok, amiket már visszahódított a természet. Bár régészek túlnyomó többsége csak nevetett az elméleten, a Bosnyák kormány támogatja a környék régészeti feltárását.

Anthony Harding, a Régészek Európai Szövetségének elnöke azonban „totálisan abszurdnak” titulálta a visokói ásatásokat. „Annak a feltételezése, hogy egy 12 ezer éves épület van a felszín alatt, az merő fantázia, és bárki, akinek a legalapvetőbb régészeti ismeretei vannak, az pontosan tudja ezt” – mondta.

Most, a kritikusok ismét sorban állnak, hogy a bosnyák Indiana Jonest fricskázzák. Mandy Edwards, a Manchesteri Egyetem kutatója a Daily Mailnek nyilatkozva azt mondta, hogy nagyon is lehetséges, hogy Osmanagic kőgolyóját valójában nem is emberkéz alkotta, hanem egy konkréció nevű, természetes folyamat eredménye.

(Telegraph)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.