Gazdaság

Együtt: Oligarcháinak készíti elő a terepet az olimpiai törvénnyel a Fidesz

Az ellenzéki párt szerint a Fidesz-kormány úgy csinál, mintha Budapest máris megkapta volna a rendezés jogát, és szabad lenne a gazda: az olimpiai törvénnyel az ellenőrizhetetlen pénzszórás, a kivételes eljárások tömege és a brutális költségnövekedés alapjait teszi le. A Brüsszeltől hazánk függetlenségét féltő Fidesz-kormány most teljes fegyverletételre készül a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal szemben.

Azt is hozzátették közleményükben: a Fidesz az olimpiai törvénnyel a haveri cégek helyzetbe hozását készíti elő: a pályázók és a szervezők a közterhek alól felmentést kapnak, és a vizes-vb-hez hasonlóan itt is nyilván majd tömegesen térnek el a közbeszerzés szokásos formáitól. Aztán majd itt is tömegével nyerhetnek Garancsi István vagy Mészáros Lőrinc cégei. Emlékezzünk rá: a vizes-vb úgy indult, hogy 8 milliárd az uszoda, és 14 milliárd a teljes projekt költsége, ma már 90 milliárdnál tartunk – írták.

Átláthatatlan működés várható

A törvény által létrehozott Olimpia Védnökök Testülete olyan „Magyarországon elismert és közmegbecsülésnek örvendő személyekből álló reprezentatív, egyeztető, véleményező, javaslattevő testület”, amelynek vezetője a NOB magyar tagja, vagyis Schmitt Pál lesz. Egy magának doktorit hamisító bukott politikus a közmegbecsülésnek örvendő személy Orbán Viktor szerint. Vezetésével ellenőrzik majd a sok ezer milliárd forint elköltését. Biztosan hibátlanul.

A létrehozandó Olimpiai Egyeztető Fórumnak csak a Magyar Olimpiai Bizottság és a Kormány részéről lesznek tagjai, vagyis maguk között beszélgetnek majd. Ez is az átláthatatlan működés melegágya, kiváló táptalaj a korrupciónak.

Létrehozzák a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t, amely a pályázatért, a szervezésért, valamint az utóhasznosításért lesz felelős. Bár a költségeket az adófizetők összessége fogja állni, a cég tulajdonosa fele-fele arányban a Főváros és a Magyar Olimpiai Bizottság lesz, miközben a költségeket nem ők állják: a pályázat tao-pénzekből, a rendezés pedig közvetlenül költségvetési pénzekből valósul meg.

Kontroll nélkül

Létrejönne egy Olimpiai Megvalósítási Hatóság, amely kontroll nélkül szerezhetné meg ingatlanok tulajdonjogát az állam számára, kisajátíthatna bármit, valamint infrastrukturális beruházásokat valósíthatna meg. A kormány rendelettel bármilyen beruházást kiemelt jelentőségű olimpiai üggyé nyilváníthat, ennek kapcsán a hatósági feladatokat az Olimpiai Megvalósítási Hatóság látja el, amely aztán rapid döntéseket hoz, és fellebbezés ellenére is hatályba lép a döntése. Minden ilyen kiemelt jelentőségű olimpiai beruházás kapcsán a kormány sajátos építési szabályokat alkothat, vagyis egészen pontosan azt épít, amit akar.

Ha már van megvalósíthatósági tanulmány, akkor miért nincsenek a helyszínek pontos helyrajzi számai a törvény mellékletében? Miért nem mondják meg most, hogy mely telkeket akarják kisajátítani? Miért nem kezdték már el régen a rendezési tervek módosítását, hogy ne kelljen kapkodni? Egyáltalán mit csináltak eddig, ha nem ezt az előkészítést végezték el?

A Fidesz-kormány Brüsszeltől félti Magyarország szuverenitását, közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előtt leteszi a fegyvert: külföldiek könnyített beutazása és tartózkodása, a NOB, annak intézményei, az eredmény- és időmérő vállalkozások adófizetési kötelezettségeinek eltörlése, az Olimpia dolgozóinak jövedelemadó-fizetés alóli felmentése, a NOB marketingérdekeinek magyar vállalkozóké elé helyezése, rendezvények elhalasztása. Teljes kapituláció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik