Gazdaság

Bloomberg: az uram-bátyám kapitalizmus miatt rossz döntés a budapesti olimpia

24.hu
24.hu

2016. 05. 11. 14:34

Elsősorban a korrupciós veszély miatt tartja rossznak a budapesti olimpia megrendezésének esélyét a Bloomberg terjedelmes összeállítása a Napi.hu tudósításában.

Az elmúlt évek hírei alapján Magyarország az uram-bátyám kapitalizmus világának látszik, ami beláthatatlan kockázatokat okoz egy ekkora rendezvény esetén, írták.

A világ egyik legszínvonalasabb pénzügyi lapja szerint Orbán Viktor arra játszik, hogy alacsonyan tartják az építési költségeket, miközben több százezer turistát csábítanak a magyar fővárosba, ami segíteni fog a rendezvény kiadásainak fedezésében. Az olimpiának köszönhető jó imázs azután még éveken át lendületet adhat az idegenforgalomnak.

Egy olimpia rendezése még a világ legnagyobb metropolisainak is gondot okozhat, ám a magyar költségvetés ma is olyan nagyra nőtt sport- és infrastruktúra-projekteket finanszíroz, amelyeket Orbán álmodott meg. Ugyanakkor a játékokkal kapcsolatban felmerülő többletköltségek az adófizetők zsebét terhelnék, ahogy az London és más városok esetén történt – emlékeztetnek közgazdászok.

A miniszterelnök célja, hogy “illiberális” rezsimet alakítson ki, magával vonja a korrupcióval kapcsolatos félelmeket. Ez további meghatározhatatlan, ellenőrizhetetlen költségekkel járhat – figyelmeztetnek közgazdászok a Bloomberg cikke szerint.

Nem térül meg

A rendezés előre jelzett hasznainak többsége illúzió – állítja Andrew Zimbalist, massachusettsi egyetemi professzor, aki könyvet írt az olimpiák és a világbajnokságok rendezésének gazdasági hátteréről. Egy ilyen projekt rövid távon jelentős deficitet okoz azzal az ígérettel, hogy a turizmus, a külkereskedelem és a befektetések fellendülése hosszabb távon megtéríti költségeket, és így kitömi a lyukat. A kutatások azonban azt bizonyítják, hogy a remélt hasznok nem teljesülnek.

Mert korrupció van

Orbán visszautasítja, hogy az olimpia megrendezése szimpla pazarlás. Egyetért vele Schmitt Pál volt államfő, olimpiai bajnok és Borkai Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Schmitt arra hivatkozik, hogy először jönnének a játékok ebbe a régióba, Borkai a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) költségcsökkentési szándékaira hívja fel a figyelmet, amelyeknek Budapest tökéletesen megfelelhetne.

A NOB tervei Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, befektetési szakértő szerint is javíthatják Budapest olimpiai esélyeit, ám csak azzal a megkötéssel, hogy az előkészületek és a rendezés teljesen mentes lenne a korrupciótól, és annak tetemes költségeitől. A mai magyar viszonyok között azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni a jelentős korrupciós veszélyét.

Ami tripla költséggel jár

A Bloomberg ezt követően beszámol olvasóinak a magyarországi stadionépítési hullámról. Nem felejti el megemlíteni, hogy a HVG számításai szerint a 2017-es vizes világbajnokság rendezésének költségei 280 millió dollárnál tartanak, ami háromszorosa az eredeti tervnek.

Ez tart tükröt az elé, hogy a 2024-es nyári játékokat 774 millió forintból, hoznák tető alá. Ebből csak a jelentkezési folyamatra 10 milliárdot szánnak. A teljes költség kevesebb mint fele a 2024-es olimpiáért szintén ringbe szálló Párizs hétmilliárd dolláros tervezett rendezési büdzséjének. Emellett kisebb a 2004-es athéni játékok 8,5 milliárdos kiadásánál és köszönőviszonyban sincs a 2012-es londoni olimpia 13,7 milliárdos cechjével. Ezeket kellene kiváltani egy – az új időknek megfelelő – “olcsó” olimpiával.

De azért még áltatjuk magunkat

Zimbalist professzor viccesnek tartja a budapesti olimpia költségeire adott becslést. Szerinte 10 és 30 milliárd dollár közötti kiadással kell számolni a 2,8 milliárd helyett. Ezzel szemben áll, hogy a nyári játékok bevételei 4,5 milliárd dollár között alakulnak. Az éves magyar GDP 140 milliárd dollár.

Nem javít Magyarország esélyein, hogy a Transparency International korrupciós listáján az 50. helyen áll, 27 hellyel lemaradva Franciaországtól. Tény, hogy a 2014-es olimpiai meccs harmadik európai indulója, Róma rosszabb helyzetben van, mert Olaszország lejjebb van a korrupciós rangsorban, mint Magyarország.

Paks 2. is szeget üthet az olimpiai álmok koporsójába, mivel az általános aggodalmak szerint az orosz segítséggel épülő atomerőmű felépítésének magyarokra eső részét át fogja hatni a korrupció. A megbízásokat a rezsim befolyásos személyiségeinek családtagjaihoz és barátaihoz kötődő vállalatok kaphatják meg. Ez a gyanú átsugárzik az olimpiai projektre is.

És már nem is népszerű

Orbán decemberben kijelentette, hogy az olimpiai projekt népszerű a magyarok körében – folytatja a Bloomberg. Csakhogy ezt megelőzően szeptemberben 41 százalékra esett a rendezést támogatók aránya – derült ki a Medián felméréséből. Az Ipsos 2015 februárjában még 60 százalék feletti támogatottságot mért.

Több mint 60 százalék azok aránya, akik szerint Budapest nem fogja tudni kihasználni az olimpiára épülő sportlétesítményeket, 72 százalékuk szerint a rendezésre szánt pénzt másra, például az egészségügyre és az oktatásra kellene költeni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.