Gazdaság

Uber kontra taxisok – a kormány erőszakosan kezeli a konfliktust

A hatalom rossz választ ad az Uber jelentette kihívásra – írja a Népszabadság jogászokra hivatkozva. Az árverseny korlátozása pedig (Budapesten ugye fixáras a taxizás) akár alkotmányellenes is lehet, de a fogyasztók érdekeit biztosan nem szolgálja – állítják. Ez eleve rossz kiindulópont.

Most pedig az Ubert úgy akarják megregulázni, hogy nemcsak a rendszámtáblájukat vehetnék le, hanem a sofőr jogosítványát is bevonhatnák, illetve a jármű forgalmi engedélyét szintén (rendelettervezet). Előbbi aggályos, hiszen egyébként csak mások életét vagy biztonságát veszélyeztető szabálysértések elkövetőjével szemben indokolt a jogsi bevonása. De hogy hogyan jön ide egy engedély nélkülinek titulált tevékenység megbüntetése, az nehezen magyarázható. A forgalmi bevonása pedig a tulajdonhoz való alkotmányos alapjogot korlátozza. Márpedig ilyen drasztikus eszközökhöz más országokban sehol nem nyúltak a szakértők szerint.

Teszi a kormány mindezt ahelyett, hogy ésszerű feltételeket, egységes követelményeket határoznának meg, úgy, hogy a fogyasztók érdekeit szolgáló verseny se szenvedjen csorbát.  Jelenleg egy XIX. századi szabályozás (taxisrendelet) áll szemben egy XXI. századi vállalkozással. És utóbbit, a haladás útját le akarják radírozni a térképről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik