Gazdaság

Barcza: az előszobából bemehetünk a hallba

A felminősítés időzítése azt mutatja, hogy elfogadták a magyar gazdaságpolitikát, "most már az előszobából bemehettünk a hallba" - mondta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója.

Barcza György az M1 aktuális csatornán kifejtette: az elmúlt évek gyakorlatai alapján a pozitív kilátás és a felminősítés között általában egy év szokott eltelni, így reálisan várható volt a felminősítés. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján Magyarországnál kicsit kedvezőtlenebbül ítélték meg a folyamatokat, ezért bizonytalan volt, mi lesz a Fitch Ratings döntése.

Magyarország jobb államadós-besorolása kedvezően hathat az állampapír piacra, pénzügyi szakemberek szerint a befektetési kategória a befektetői összeget és befektetők létszámát megtízszerezi, potenciálisan többen érdeklődhetnek a magyar lehetőségek iránt.

Az észak-amerikai befektetők azonban – akik testközelből élték meg a 2008-as válságot – kevésbé követik a hitelminősítők ajánlatait, a nagy cégek saját minősítői részleget alkalmaznak – jegyezte meg a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik