A Kínai Népköztársaságból és Hongkong Különleges Közigazgatási Területről származó poliamid és melamin műanyag konyhai eszközök EU-s behozatalára speciális előírások vonatkoznak. A poliamid konyhai eszközöknél pl. a szállítmányt olyan vizsgálati eredmények kell, hogy kísérjék, amelyek igazolják, hogy azokból nem oldódhatnak ki kimutatható mennyiségű primer aromás aminok.
A RASFF gyors riasztási rendszeren érkezett információ szerint, a cseh hatóság piaci ellenőrzés során két mintában 0,03 és 0,04 mg/kg mennyiségben mutatta ki a PAAk kioldódását. A határérték 0,01 mg/kg.
A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért
A bűnös primer aromás aminok
A primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják.
Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, pl. papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is.
ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály a karcinogén hatás kapcsán.