Gazdaság
Budapest, 2016. április 26.
Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetõje a párt vezérszónokaként felszólal az egészségügy jelenérõl és jövõjérõl, a Jobbik kezdeményezésére tartott vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. április 26-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Tóbiás: Az alapjövedelem nagy volumenű újraelosztást jelentene

24.hu
24.hu

2016. 05. 18. 12:13

Az alapjövedelem bevezetése nem cél, hanem eszköz egy jobb társadalom eléréséhez - mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten, egy nemzetközi konferencián.
Korábban a témában:

A brüsszeli Európai Progresszív Tanulmányok Központja (FEPS) és a Táncsics Mihály Alapítvány – Az alapjövedelem a jövő szociálpolitikája? címmel megrendezett – tanácskozását megnyitó beszédében Tóbiás József kiemelte: minél szélesebb körben kell diskurzust folytatni az alapjövedelemről.

E kérdés megvitatásakor nem arról kell beszélni, hogy az alapjövedelem a túlélést jelenti-e, hanem arról, hogy a kitörést jelentheti-e. A baloldal a társadalmi struktúra, a társadalmi modell megváltoztatására akar kísérletet tenni

– mondta.

A politikus emlékeztetett: az elmúlt években komoly intellektuális vita folyt az alapjövedelemről, és mára a mainstream közgazdasági gondolkodásban is téma lett. Úgy vélte, az alapjövedelem, amelyet mindenki rászorultságtól és munkavégzéstől függetlenül rendszeresen, alanyi jogon kapna, országos zéróösszegű, nagy volumenű újraelosztást jelentene.

Növelné a belső fogyasztást, ösztönözné a gyermekvállalást, visszaszorítaná a szegénységet, csökkentené az adminisztrációt, növelné a társadalom igazságérzetét, csökkentené a megélhetési bűnözést és erősítené a társadalmi integrációt

– sorolta.

Tóbiás József úgy vélte, az alapjövedelem révén a munka becsületét nemcsak pénzügyileg ismerné el a közösség, hanem azt is elismerné, hogy az értékteremtő ember a közösség hasznára válik.

A közmunka ellenben nem megoldás, az nem értékteremtést jelent, nem lehet végcél

– közölte.

Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy radikális szemléletváltozás kell, amely az igazságosabb, emberibb világ képét közvetíti az embereknek. Mindehhez azonban reformok kellenek az alapjövedelmen túl is – tette hozzá.

Gurmai Zita, a FEPS alelnöke, az MSZP országos elnökségének tagja arról beszélt, hogy “Orbán Viktor Magyarországán” ma már nem a szociális jogok kiterjesztéséért, hanem azok maradékának megvédésért kell dolgozni.

Magyarországon semmibe veszik a munkavállalói jogokat, nő a dolgozói szegénység, ma már több mint 4 millióan élnek a létminimum alatt.

Azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a kormány át akarja írni a létminimum számítását, hogy “szebben mutassanak a statisztikák”.

Gurmai Zita szerint ijesztő képet mutat a jelen, de a baloldaliaknak akkor is gondolkodniuk kell a jövőről, a lehetőségekről.

Európában az egyik legnagyobb kihívás a jelentős munkanélküliség, nő a szegénység, ezért fontosak a beruházások, a fenntartható fejlődés, mert így lehet megteremteni a szükséges munkahelyeket, így lehet ténylegesen változtatni a helyzeten, nem csak a statisztikákon – magyarázta.

Andor László volt EU-biztos, a Hans Böckler Alapítvány makroökonómiai és konjunktúrakutatási intézetének (IMK) főmunkatársa előadásában kifejtette: sok konkrét hatáskör a szociális kérdéseket illetően a tagállamoknál van, de nem lehet lebecsülni az EU szerepét a szociális kérdésekben.

Az unió deklarálta a szociális jogokat, szociális párbeszédet folytat, továbbá olyan komoly joganyagot fejlesztett ki ebben a témában, amely mintaként szolgál nemzetközi viszonylatban is

– emlékeztetett.

Úgy vélte, meg kell vizsgálni, hogy az alapjövedelem bevezetésével jobb társadalmat, jobban működő gazdaságot lehetne-e létrehozni.

Az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület az eseményen kiadott tájékoztatásában azt írták, a feltétel nélküli alapjövedelem egy politikai közösség (állam) minden polgárának jár, sem rászorultsághoz, sem munkavégzéshez nincs kötve, kiváltja az összes olyan szociális juttatást, amelyet ma a munka megadóztatásából finanszíroznak. Az alapjövedelem születéstől a halálig mindenkinek alanyi jogon jár, és olyan összegű, hogy biztosítja a megélhetést. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Mohos Márton / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.