Gazdaság

Mit szólna, ha havonta több mint negyedmillió forintot kapna az államtól csak úgy?

Finnország 800 eurót utalna alanyi jogon állampolgárainak, viszont eltörölnék a szociális juttatásokat.

A finn kormány egyre közelebb van ahhoz, hogy bevezesse az alapjövedelmet. Minden 18. életévét betöltő állampolgárnak utalnának havonta 800 eurót, azaz valamivel több mint negyedmillió forintot.  Így akarják csökkenteni a szegénységet, felpezsdíteni a gazdaságot és mérsékelni a munkanélküliséget (az alapjövedelemről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

Függetlenül attól, hogy valaki kapott-e idáig bármiféle juttatást, megkapja az alapjövedelmet, viszont azon felül semmiféle anyagi segítséget nem kap az államtól.

Bár a 3000 eurós (945 ezer forintos) átlagjövedelemhez képest a tervezett 800 eurós alapjuttatás elenyészőnek tűnhet, ennek köszönhetően az egyre több alacsony jövedelemből élő család több mindenre tudja majd költeni a pénzét és jobb életkörülményeket tudnak biztosítani maguknak. Az alapjövedelem bevezetésével ösztönöznék a lakosságot a munkavállalásra is, a probléma csak annyi, hogy a munkanélküliség rekord magas jelenleg a skandináv országban.

A finn társadalomkutató intézet, a Kela adatai szerint a lakosságnak több mint 70 százaléka támogatja a kezdeményezést.

Nagyon tetszik az ötlet, hiszen a társadalombiztosítási rendszer sokkal átláthatóbb és egyszerűbb lesz

– mondta Juha Sipila, finn miniszterelnök.

Elsődleges számítások szerint az országnak évente 46,7 milliárd eurójába kerül ez a fajta jövedelem, amit 2016 novemberétől utalnák a finneknek.

(National Post, Napi.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik