Gazdaság

A kellemetlen eredmények kimaradtak Matolcsy könyvéből

Úgy látszik, hogy azt összegezve, ami az Egyensúly és Növekedés című kiadványba nem került bele, összefoglalható a Matolcsy 2010 óta tartó tevékenységének a kritikájaként. Pedig a könyvet maga Matolcsy írta. A HVG újságírója szerint fájó, hogy ennyire kerüli a tényszerűséget a mű.

A rabruhás címlapos HVG lapszámában olvasható egy cikk (Farkas Zoltán írása), amely az Egyensúly és Növekedés című könyv tartalmát illeti kritikával. A szerző, Matolcsy György ugyanis rendre kifelejti vagy újraértelmezi azokat a részleteket, amelyek az elmúlt évek átalakulásában nagy port kavartak. A magánnyugdíjrendszer államosítása, a különadók rendszere, a tranzakciós illeték kérdésköre, a leminősítések nem igazán kaptak helyet, ugyanakkor az előző kormányok és például az előző jegybanki vezetők felelőssége annál többet.

A könyv maga szép minőségben, drágán kivitelezett alkotás, de ingyen osztogatták ezeket a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén. A Sakk és Póker című könyvvel egyetemben, melyet Wiedermann Helga, Matolcsy György kabinetfőnöke írt “a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáriról (sic!)”.

A cikk szerzőjét az zavarja leginkább, hogy a kötet úgy reklámoztatik, hogy ez a hazai pénzügyi kultúra fejlesztését szolgálja és Farkas Zoltán szerint a pénzügyi kultúrához első helyen hozzátartozik az igazmondás és a folyamatok reális elemzése. Elolvasta, kielemezte és szerinte ezzel szemben a kötet tele van politikai minősítésekkel és egyes kulcsmomentumok egyáltalán nem bukkannak fel benne úgy, ahogy az megtörtént valójában.

A teljes kritika a videóban végighallgatható!

Olvasói sztorik