Gazdaság

Nem sikerül idén lezárni a szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalásokat

Nem sikerül idén lezárni a szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalásokat, mert bár az uniós tagállamok támogatják a tárgyalásokat, de a sietséget már nem, véli Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke, aki erről a hétfői Magyar Hírlapban nyilatkozott.

A politikus szerint ugyan Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is sürgeti a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) tárgyalásainak befejezését, de a tagállamok lakossága nem támogatja egyértelműen a tervezetet.

Kitért arra, tizenhét kérdéskörben már született egy konszolidált szöveg, egyfajta közös álláspont, “de még mindig sok az ellentét, a töréspont a vélemények között”. Ilyennek említette, hogy a partnerség vitarendezési mechanizmusában az amerikai fél ragaszkodik a választott bíráskodási megoldáshoz, “a mi álláspontunk viszont az, hogy ez az átláthatatlan rendszer csökkentené a nemzeti szuverenitást”. De egyelőre nincs megegyezés abban sem, hogy a termékek rendelkezzenek-e földrajzi jelzés szerinti védelemmel.

A politikus jelezte: a magyar kormány elkötelezett a tárgyalások folytatása mellett, “de egy elsietett, összecsapott szöveget semmiképp sem tudunk támogatni”. Csak olyan egyezményt szavazhatunk meg, amely nemzeti érdekeinket támogatja, és nem csorbítja a szuverenitásunkat. Ezért is ragaszkodunk ahhoz, hogy az Országgyűlés ratifikálja az egyezményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik