Gazdaság

Szinte az összes útépítésre szánt pénzt Erdélyben költi el a román állam

Nem véletlenül: a régió még Havasalföldet és Olténiát is megelőzi, pedig ott vannak az autógyárak.

Tavaly Erdély kapta a romániai útépítésekre szánt pénz 80 százalékát – derül ki a kolozsvári Maszol.ro összeállításából. A portál szerint ez szorosan összefügg azzal, hogy ez a régió tízszer annyit termel exportra, mint az ország keleti fele.

Az Autópályák és Országutak Országos Társaságának adatai szerint a román állami költségvetés tavaly több mint 320 milliárd forintnyi lejt költött autópálya-építésre és a meglévő országutak korszerűsítésére. Ebből majdnem 140 milliárd jutott a történelmi Erdélybe, csaknem hatvanmilliárd a Bánságba, és valamivel több mint hatvanmilliárd a Partiumba és Máramarosba. Az összképet árnyalja, hogy Székelyföldön nincs autópálya, és a közeljövőben sem épül.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy míg 2014-ben Erdély és a Bánság majdnem hétezer milliárd forintnyi exportárut termelt, Moldva ennek kevesebb mint tizedét. Erdély még Havasalföldet és Olténiát is megelőzi, pedig ott vannak az ország legnagyobb exportőrei közé tartozó autógyárak.

Ugyanakkor a következő időszakban arra lehet számítani, hogy Románia a Havasalföld és Erdély közti közúti gyorsforgalmi összeköttetés megteremtésére helyezi a hangsúlyt, ez szükséges ugyanis a krajovai és pitesti autógyárak exportkapacitásának növeléséhez. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik