Gazdaság
Hernadi-Zsolt(960x640)(1).jpg (hernádi zsolt,)

Csökkent a Mol eredménye, de kevésbé, mint várták

24.hu
24.hu

2016. 05. 06. 08:24

A Mol-csoport eredménye csökkent 2016 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, de így is meghaladta a szakértők által vártat - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett jelentésből.
Korábban a témában:

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az olajkonszern idei első negyedéves, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 144,4 milliárd forint, 8 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában elért 157 milliárd forintnál.

Elemzők 137,9 milliárd forint körüli negyedéves tisztított EBITDA-ra számítottak a portfolio.hu által készített konszenzus szerint.

Az értékesítés nettó árbevétele 699,4 milliárd forint volt az első három hónapban, ez 24 százalékkal alacsonyabb a 2015. első negyedévi 921,8 milliárd forintnál.

Hernádi optimista

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a Mol 2016-ban is képes lesz teljesíteni az éves előirányzott 2 milliárd dollárt meghaladó tiszta EBITDA-t. Hozzátette: a feldolgozási és kereskedelmi (downstream) üzletág minden idők legmagasabb első negyedéves eredményét érte el, ellensúlyozva ezzel az upstream (kutatás és kitermelés) szegmens profitkiesését. Mindazonáltal az upstream is pozitív szabad pénzáramot termelt az első negyedévben, ami a vezérigazgató szerint jelzi, hogy az üzletág hatékonyságnövelését és önfinanszírozását célzó New Upstream Program a terveknek megfelelően halad.

Számok még

Az első negyedévben a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja 128,6 milliárd forint volt, ami 9 százalékkal alacsonyabb az előző év első negyedévi bázisnál.

Az upstream üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja 42,2 milliárd forintra csökkent az első negyedévben, ez mintegy 4 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévi szintnél, és 30 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A szegmens teljesítményére továbbra is nyomást gyakorol az olaj- és gázárak csökkenése, amelyet csak részben tudott ellensúlyozni a magasabb csoportszintű kitermelés, a New Upstream Program első eredményei és a visszaeső kutatási költségek.

A downstream üzletág az idei első negyedévben 93 milliárd forintos – újrabeszerzési árakkal becsült – tiszta EBITDA-t ért el; a rekordszintű eredmény az első három hónapot tekintve 22 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az eredmény elsősorban a kedvező iparági környezet hatására csaknem megduplázódó petrolkémiai hozzájárulásnak köszönhető, valamint a kiskereskedelem EBITDA-ja is jelentősen, 31 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. A feldolgozás és kereskedelem eredménye az egy évvel korábbinál gyengébb volt az első negyedévben, részben a komplex finomítói árrés csökkenése miatt.

A Mol-csoport 77,5 milliárd forint működési cash-flowt ért el az első negyedévben.

Az eladósodottsági mutatók 2016 első negyedévében emelkedtek, a nettó adósság 668 milliárd forintra, a nettó eladósodottság 28 százalékra nőtt, ami a jelentés szerint a 2016 márciusában végrehajtott Magnolia-tranzakció hatása.

A gáz midstream (gázszállítási üzletág) 6 százalékos növekedést könyvelt el az első negyedévben – a 19,2 milliárd forintos speciális tételek nélküli EBITDA alapján -, a kedvező téli időjárás és a bevételek szezonális elosztásában bekövetkezett változás miatt.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záróára 16 200 forint volt, míg az elmúlt egy évben 16 935 és 11 900 forint között mozgott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.