Gazdaság
autogyar(960x640).jpg (Array)

978 millió euró volt a külkereskedelmi többlet februárban

24.hu
24.hu

2016. 05. 03. 08:59

Korábban a témában:

2016. februárban a külkereskedelmi mérleg többlete 111 millió euróval emelkedett, és 978 millió eurót tett ki a KSH második becslése szerint. (Az egyenleg értéke 1 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél.) A kivitel volumene 9,5, a behozatalé 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. Az aktívum 111 millió euróval nőtt 2015. februárhoz viszonyítva. A 2016-os év első két hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete elérte az 1,5 milliárd eurót.

2016. februárban a kivitel értéke 7,8 milliárd euró (2418 milliárd forint), a behozatalé 6,8 milliárd euró (2114 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export 8,0, az import 7,4 százalékkal nőtt.

Gépek és szállítóeszközök

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 8,8, a behozatalban 13 százalékkal emelkedett. A közúti járművek kereskedelme mindkét forgalmi irányban erőteljesen nőtt, az exportban több mint 10, az importban 20 százalékot meghaladó mértékben. Míg a behozatalban az alkatrészek és az új személygépjárművek kereskedelme emelkedett többnyire, addig a kivitelben az új személygépjárművek, a karosszériaelemek, valamint a kerékpárok adták a volumennövekedés meghatározó részét.

Az exportban a kínai, a német és az olasz reláció fejlődött leginkább. Mindkét forgalmi irányban több mint tizedével nőtt a jelentős részarányú villamos gép, készülék és műszer kereskedelme. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülékek exportvolumene az árufőcsoport átlagát meghaladó mértékben, mintegy hatodával emelkedett, elsősorban a televíziók, a mobiltelefonok és a navigációs készülékek élénkülő kiszállítása folytán. Az energiafejlesztő gépek és berendezések kivitele közel 5 százalékkal, míg importja két számjegyű mértékben bővült.

Feldolgozott termékek

A feldolgozott termékek exportvolumene 11, importvolumene 12 százalékkal nőtt. Mindkét irányban erőteljesen emelkedett a szakmai, tudományos ellenőrző műszer forgalma, az exportnövekmény megközelítette a 20 százalékot, az import ennél is jobban, mintegy harmadával nőtt. Dinamikusan bővült az egyéb vegyi anyag és termék exportja és importja is, főként a növényvédő szerek és a biodízel felfutó forgalmának köszönhetően. A jelentős súlyú gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek importja hatodával visszaesett a kiugróan magas bázisidőszaki értékhez képest, míg az exportvolumen kismértékben csökkent.

Az egyéb fémtermék kereskedelme mindkét forgalmi irányban kétszámjegyű mértékben nőtt, főként az autóipart érintő beruházások eredményeképpen. A vas és acél exportja közel hatodával, importja negyedével emelkedett, a világpiaci árak csökkenése miatt a forgalom értéke jóval alacsonyabb szinten alakult (a kivitel értéke csökkent, a behozatalé mindössze tizedével nőtt). A megnövekedett gyártókapacitások következtében a fényképészeti és optikai készülékek forgalma gyors ütemben bővült, az export közel háromnegyedével, az import ötödével nőtt. Az előre gyártott épület, egészségügyi, épületgépészeti, fűtési és világítási szerelvény és készülék kereskedelme mindkét forgalmi irányban harmadával bővült. Hatodával nőtt a ruházati cikkek és öltözékkiegészítők, illetve a lábbeli importvolumene is.

Energiahordozók

Az energiahordozók importvolumene a bázisszint körül alakult, a kőolaj és kőolajtermékeké valamivel a tavaly februári szint alatt, a természetes és mesterséges gázé némileg afölött. A világpiaci árak csökkenése miatt az előző évihez hasonló volumen mintegy egyharmados értékvisszaeséssel járt. A kisebb részarányú villamosenergia-behozatal csekély mértékben emelkedett.

Élelmiszergazdaság

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 3,7, az importé 2,8 százalékkal emelkedett. Az élő állat kivitele mintegy harmadával bővült, nagyrészt a szarvasmarhafélék dinamikusan növekvő kiszállítása miatt. Szintén számottevően, mindkét forgalmi irányban több mint tizedével emelkedett a hús és húskészítmény forgalma. Az export esetében ez elsősorban a baromfihús fellendülő kiszállításának köszönhető, amely a hagyományos uniós piacok mellett Kanada és Japán irányába mutatott jelentős bővülést.

Majdnem tizedével csökkent az árufőcsoport kivitelében meghatározó súlyú gabona és gabonakészítmény kivitele, elsősorban a 2014-es évinél jóval gyengébb termésátlagok miatt.

Az ital importvolumene közel ötödével, az egyéb, táplálkozásra alkalmas termékek és készítmények (mindenekelőtt a gabonakészítmények, étrend-kiegészítők, élelmiszer-alapanyagok és fehérjekoncentrátumok) behozatala csaknem 15 százalékkal emelkedett.

EU-ba, és azon túl

Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 12, az onnan érkező behozatalé 13 százalékkal emelkedett. A többlet 53 millió euróval nőtt, és 895 millió eurót tett ki. Az export 80, az import 79 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 1,8, a behozatalé 5,7 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma ebben a viszonylatban 58 millió euróval több, 83 millió euró volt.

2016. január–februárban

A kivitel értéke 14,6 milliárd euró (4568 milliárd forint), a behozatalé 13,1 milliárd euró (4097 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 5,7 százalékkal, a behozatalé 8,7 százalékkal emelkedett.

A külkereskedelmi mérleg többlete 63 millió euróval csökkent, és 1,5 milliárd eurót tett ki.

A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,9, a behozatalban 2,7 százalékkal csökkent. A forint árfolyama az euróhoz képest 0,2, a dollárhoz viszonyítva 4,8 százalékkal gyengült. A cserearány 1,8 százalékkal javult.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.