Gazdaság

687 millió euró volt a külkereskedelmi többlet novemberben

jaguar land rover gyár (Array)
jaguar land rover gyár (Array)

2015. novemberben a kivitel volumene 8,4, a behozatalé 11,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. A külkereskedelmi többlet 687 millió euró volt, 22 millió euróval kevesebb, mint tavaly novemberben, viszont 14 millió euróval több, mint azt a KSH első becslésében közölte. A kivitel értéke 8,1 milliárd euró (2531 milliárd forint), a behozatalé 7,4 milliárd euró (2316 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export 6,9, az import 7,9 százalékkal nőtt.

Mind a novemberi export, mind az import, de az egyenleg is árnyalatnyival nagyobb a január 8-án kiadott első becslésben közölteknél, amikor 6,5 százalékos export- és 7,7 százalékos importnövekedést jelzett a KSH, amiből 673 millió euró aktívum adódott.
A gépek szállítóeszközök kivitele 11,0, a feldolgozott termékeké 5,0, az élelmiszerexport pedig 7,7 százalékkal nőtt novemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Részletek

  • A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 11, a behozatalban 9,4 százalékkal emelkedett. A fő volumenhordozó közúti járművek forgalma mindkét irányban erőteljesen – az exportja egynegyedével, az importja némileg alacsonyabb ütemben – nőtt. A növekedést elsősorban a különféle alkatrészek behozatala, valamint a kész személygépkocsik – leginkább kínai, egyesült királyságbeli és francia relációkba történő – kiszállításának bővülése eredményezte. Több mint 10 százalékkal nőtt a jelentős részarányú villamos gépek mindkét irányú kereskedelme. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülékek (zömmel ázsiai származású mobiltelefonok) importvolumene az árufőcsoport átlagát meghaladóan, exportvolumene valamivel az alatti mértékben bővült.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 8,1, importvolumene 14 százalékkal nőtt. A vegyi áruk és hasonló termékek közül a műanyag alapanyagok és az egyéb vegyi anyagok és termékek (túlnyomórészt növényvédő szerek) importvolumene, illetve a műanyag termékek mindkét irányú forgalma meghatározó mértékben emelkedett. A fő volumenhordozó gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportjának volumenében 10% feletti bővülés volt, importja bázisszint körül maradt. A jórészt autóipari vonatkozású termékkörök közül a kész bőr, bőrgyártmány exportvolumenét, továbbá a gumigyártmány mindkét irányú forgalmát két számjegyű növekedés jellemzi. A lakossági fogyasztáshoz kapcsolódó ruházati cikkek és öltözékkiegészítők, illetőleg az úti felszerelés, kézitáska importvolumene több mint negyedével bővült. A vas és acélkereskedelme 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett mindkét irányban – jelentős világpiaci árcsökkenés mellett. A kisebb részarányú fényképészeti és optikai készülékek importvolumene több mint negyedével, exportvolumene háromnegyedével nőtt, részben a hazai gyártókapacitások bővülése folytán.
  • Az energiahordozók importvolumene 17 százalékkal, az energiahordozó-import közel felét kitevő kőolaj és kőolajtermék behozatala – a jelentős világpiaci árcsökkenés mellett – negyedével nőtt. A volumenváltozás mögött az orosz és az iraki feladású kőolaj mennyiségének növekedése áll. A forgalom közel harmadát adótermészetes és mesterséges gáz importvolumene csaknem ötödével emelkedett. A kisebb részarányú villamosenergia-behozatal a bázisszint alatt maradt.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,4, az importé 5,3 százalékkal emelkedett. Az élő állat exportvolumene közel harmadával lett több, nagyrészt a szarvasmarhafélék kivitele miatt. Agabonakivitel – főként az Ausztriába és a Romániába feladott kukorica exportnövekedése okán – több mint tizedével, importvolumene csaknem ötödével nőtt. A zöldségféle és gyümölcs importja – főként a gyümölcslé forgalomnövekedéséből adódóan – hatodával bővült.Kismértékű növekedés jellemzi az állati takarmány importvolumenét – különösen a régi uniós országokból érkezőét. Az egyéb, táplálkozásra alkalmas termékek és készítmények mindkét irányú kereskedelme átlagon felül bővült, az étrend-kiegészítők és az élelmiszer-alapanyagok forgalomnövekedésének következtében.

2015. január–novemberben a kivitel értéke 83,9 milliárd euró (25 962 milliárd forint), a behozatalé 76,5 milliárd euró (23 652 milliárd forint) volt. A múlt év első tizenegy hónapjában az exporttöbblet 7,455 milliárd eurót tett ki, ami 1,128 milliárddal már meg is haladta a 2014 egész évi aktívumot.

A kivitel 7,4, a behozatal 6,0 százalékkal nőtt 2014 első tizenegy hónapjával összevetve. Az egy évvel korábbihoz képest a külkereskedelmi mérleg többlete 1,4 milliárd euróval nőtt, és 7,5 milliárd eurót tett ki. A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,4, a behozatalban 1,1 százalékkal csökkent. A forint árfolyama az euróhoz képest 0,3, a dollárhoz viszonyítva közel 21 százalékkal gyengült. A cserearány 0,7 százalékkal javult.

Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,9, az onnan érkező behozatalé 8,7 százalékkal emelkedett. A többlet 1,1 milliárd euróval nőtt, és 8,1 milliárd eurót tett ki. Az export 79, az import 76 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 2,0, a behozatalé 3,7 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 327 millió euróval kevesebb, 688 millió euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik