Gazdaság

Megbüntették az adóhatóságot

Jogsértően hosszabbítottak meg egy takarítási szerződést, lecsapott a számvevőszék.

Megbírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság az adóhatóságot – írja a Napi.hu. Az Állami Számvevőszék egy ellenőrzés során megállapította, hogy a NAV jogsértő módon hosszabbított meg egy takarítási szerződést, amelyre közbeszerzést kellett volna kiírni.

A NAV még 2011 végén írt ki közbeszerzést hét objektumának takarítására. 2012. május 3-án szerződtek a Top Cleaning Kft-vel az egyik intézetre vonatkozóan, egy év időtartamra, de azt is kikötötték, hogy a megállapodás további egy évvel meghosszabbítható.

Hosszabbítottak is, így a szerződés végső lejárata 2014. május 31. lett. Ugyanakkor 2014. április 28-án abban állapodtak meg, hogy a Top Cleaning addig folytatja a takarítást, amíg a NAV nem keres vállalkozót új közbeszerzésen. A tender augusztus végén indult, azon is a Top Cleaning nyert, az új szerződést decemberben írták alá.

A számvevőszék azt kifogásolta, hogy a szerződés meghosszabbítására nem írtak ki közbeszerzést. A döntőbizottság először elutasította az ellenőrző szerv kifogását, mondván, az ÁSZ lekéste a jogvesztő határidőt, a bíróság viszont idén márciusban kimondta: nem késtek el, így megindult az eljárás. Végül a jogsértésért ötvenezer forint büntetést kellett kifizetnie az adóhatóságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik