Gazdaság

Gazdasági fellendülés? Befagyott a bizalom

Harmadik hónapja csökken a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

Áprilisban az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztóiak kissé javultak, de ez utóbbiak így sem érték el a februári szintet – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből, amelyet az EU támogatásával készített. Áprilisban a januári, igen magas szinthez képest minden ágazatban és a fogyasztók körében is valamivel kisebb lett a gazdasági bizalom. A konjunktúraindex a márciusi mínusz 2,8 pontról mínusz 3,9 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 4,6 pontról 2,2 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 23,8 pontról mínusz 21,1 pontra javult.

Az üzleti várakozások a kereskedelem kivételével minden ágazatban érezhetően kedvezőtlenebbek lettek. Az ipari bizalmi index nagyjából egy éve volt ilyen alacsony. Gyengébb lett az elmúlt időszak termelésének, a rendelésállománynak – ezen belül az exportrendelésnek – valamint a kilátásoknak a megítélése is. A készletekről alkotott vélemény nem változott. A válaszolók szerint a szerződéssel lefedett időszak kissé rövidebb, az új megrendelések nagysága kisebb volt a januárinál.

Az építőipari bizalmi index visszaesett a februári szintre. Az előző háromhavi termelés megítélése enyhén romlott, a rendelésállományé hibahatáron belül javult. A kereskedelmi bizalmi index kissé nőtt, de elmaradt a februáritól, bennmaradt az elmúlt két évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése kissé romlott, míg a készletszintet és a rendelések várható alakulását kismértékű javulás jellemezte. A szolgáltatói bizalmi index tovább csökkent, visszatért a tavaly év végi szintre. Főleg az általános üzletmenet megítélése romlott, a forgalmi várakozás kissé kedvezőbb lett.

Munkanélküliség, áremelés

 

A foglakoztatási hajlandóság az iparban erősödött, az építőiparban határozottan, a szolgáltató és kereskedelmi cégeknél ennél kevésbé romlott, de enyhült a lakosság félelme a munkanélküliségtől. Az áremelési szándék a szolgáltató szektorban, az iparban minimálisan erősödött, az építőiparban a márciusi megugrás után szinte eltűnt, miként a kereskedelemben is az ár tartására törekvő cégek voltak óriási többségben. A fogyasztók inflációs várakozása csökkent.

A gazdaság jövőjét az iparban és a lakosság körében a márciusinál kissé optimistábban, az építőiparban azzal azonosan, a szolgáltató vállalkozásoknál valamivel, a kereskedelemben viszont sokkal pesszimistábban látták. A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban a márciusi csökkenés után, annál kevésbé emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetét a következő egy évben a márciusban gondoltnál kissé kedvezőbbnek, megtakarítási képességét viszont némileg romlónak gondolta. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét javulónak, a következő egy évre vonatkozót stagnálónak érzékelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik