Gazdaság

Életveszélyessé vált az OPNI, az MNV-nek még nincs kész terve

Az MNV írásban reagált: az OPNI-ingatlan nem értékesíthető. A hosszú távú hasznosítás céljának kialakításáig az MNV az ingatlan területén üzemeltetési és állagmegóvási feladatokat lát el. Egy trükkel mégis meg tudjuk mutatni, milyen belül a 8 éve bezárt, életveszélyes helyszín.

A Facebookon terjedt a napokban egy esemény, amely a bezárt elmegyógyintézet látogatását hirdette és már 32 ezer érdeklődő kattant rá. Szinte borítékolható volt, hogy nem fog összejönni a szervezett túra 32 főnek sem, nem hogy 32 ezernek, ugyanis mint megtudtuk a Nemzeti Vagyonkezelő sajtóosztályától, az épület már nemcsak belül, hanem kívül is életveszélyessé lett nyilvánítva, így ott tartózkodni nem szabad.

Korábban arról szerettünk volna interjút készíteni, hogy mi az MNV terve az értékes ingatlannal. Írásos válaszban reagáltak a felvetésünkre. Mint közlik,

az OPNI ingatlan-együttes – annak műemléki és erdő besorolásából következően is – nem értékesíthető. Hosszú távú hasznosítása átgondolt, végrehajtható és kellő mértékű forrásokra is támaszkodó koncepciót követel meg, melynek elkészítése jelenleg is zajlik. A hasznosítási koncepció kialakítása során figyelemmel kell lenni az itt jelentkező korlátokra, mint például az ingatlan-együttes nagy kiterjedésére vagy a műemléki jogi jellegére. Az OPNI hosszú távú hasznosítási céljának kialakításáig az MNV Zrt. az ingatlan területén üzemeltetési és állagmegóvási feladatokat lát el.

Mivel be nem juthatunk mi sem, megkértük a Youtube-on futó Szellemvárosok Magyarországon sorozat készítőjét, Hajner Gyulát, hogy adjon pár snittet. Ő 2015 nyarán jutott be és nem volt ellenére a kérésünk, így meg tudjuk most mégis mutatni, hogy milyen állapotba került az OPNI épületegyüttese a 2007. december 31-i bezárás óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik