Gazdaság

Ilyen konjunktúra mellett egyre kevésbé lesz növekedés a világban

Az Aegon stratégája szerint hónapról hónapra tapasztalható, ahogy elfogy a lendület a világ konjunktúrájában. A fejlett és feltörekvő országok közti különbség szűkült, a kereskedelem 2015-ben csökkent. A stagnáló árbevételű, de túlárazott részvények mellett ez nem sok jót jelent.

„A világgazdaság lassul, ráadásul most már évek óta lassul” – mondja Duronelly Péter, aki az Aegon Alapkezelőnél stratéga és portfóliómenedzser. Mint fogalmazott, ez a folyamat jól tetten érhető, hogy ha a világgazdaság növekedését az ipari termelés változásával nézzük (ami nem a teljes gazdaság, hiszen annak a szolgáltatások is része, de azt lehet tudni, hogy az ipari termelés bővülése nélkül nem szokott lenni gazdasági bővülés). Az ipari termelésről adatok állnak rendelkezésünkre, és ha ezeket a feltörekvő és a fejlett országokban külön-külön megnézzük, azt látjuk, hogy az elmúlt 3-4 évben, szinte hónapról hónapra csökkent az éves növekedés az ipari termelésben. Tehát ez a dinamika mindig egyre lejjebb és lejjebb jött – mondja Duronelly.

A szakember rávilágított, hogy az az érdekes ebben, hogy ez nem egyfajta ciklikus hullámzást mutat, vagy nem valamilyen külső sokk hatására történő visszaesést, hanem egy ilyen permanens lassulást tapasztalhatunk. Mintha strukturálisan lassulna egyre inkább a világgazdaság és nem is lehet ebből szempontból szétbontani a fejlett országokat és a fejlődő országokat. Van egy sebességkülönbség a kettő között, ami egyébként szűkül. Tehát a fejlődő országok relatív előnye már rég nem olyan nagy, mint volt, de értelem szerűen itt azért még mindig az ipari termelés növekedése is összességében magasabb, és ez nem kis részben egyébként Kínának köszönhető. De azt látjuk, hogy a konjunktúra lendülete szinte minden hónapban egyre kisebb és kisebb – fejtette ki a riportban, melyben arról is beszélt, hogy vélhetően drámai válsághoz ez a folyamat nem vezet majd, de a magas árazású részvénypiacok mellett igencsak kockázatos állapotot idéz elő ez a folyamat.

Olvasói sztorik