Gazdaság

Jövőre eltűnik az olajfelesleg a piacról

Jövőre eltűnik a piacokról a kőolajfelesleg, kiegyenlített lesz a kereslet-kínálat, az energiahordozó ára emelkedni fog – véli a Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA ügyvezető igazgatója.
Fatih Birol egy tokiói fórumon szólalt fel csütörtökön, ahol egyebek között arról beszélt, hogy a kőolaj hosszabb ideje tartó árcsökkenése miatt az elmúlt két évben jelentősen, 40 százalékkal visszaestek a befektetések az olajágazatban, különösen az Egyesült Államokban, Kanadában, Latin-Amerikában és Oroszországban.

Ennek egyik hatásaként jövőre előfordulhat, hogy nem lesz mindig kiegyensúlyozott az olajkínálat, a kőolaj ára többször, akár szélsőségesen is kilenghet. Összességében azonban 2017-ben eltűnik az olajfelesleg, a kőolaj pedig drágul – mondta.

Az IEA vezetője hangsúlyozta: az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) szervezetén kívüliek idei olajtermelése napi mintegy 700 ezer hordóval csökken, ami 25 éve a legnagyobb visszaesés. A csökkenés döntő része az Egyesült Államokra esik, ahol egyre több palaolaj-termelő hagy fel a bányászattal, ami nem kifizetendő a mostani, hordónkénti 45 dollár körüli ár mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik