Gazdaság
WILLISTON, ND - JULY 26:  A gas flare is seen at an oil well site on July 26, 2013 outside Williston, North Dakota. Gas flares are created when excess flammable gases are released by pressure release valves during the drilling for oil and natural gas. North Dakota has been experiencing an oil boom recently, bringing tens of thousands of jobs to the region, lowering state unemployment and bringing a surplus to the state budget.  (Photo by Andrew Burton/Getty Images)

Nincs egyezség az olajcsúcson

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 04. 18. 05:28

A kőolaj-kitermelés mértéke egyelőre annak ellenére sem változik, hogy a katari tanácskozáson nem sikerült megállapodni annak befagyasztásáról, jelentette ki vasárnap Dohában Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint.

Elmondta: Moszkva arra számított, hogy alá fogják írni a kitermelés szintjének befagyasztásáról szóló megállapodást. A miniszter kifejezte meggyőződését, hogy a megegyezés hiánya nem lesz hatással Oroszországra, mert annak vállalatai továbbra is erősen versenyképesek.

Úgy gondoljuk, hogy a piaci helyzetnek ki kell egyenlítene a kereslet és a kínálat egyensúlyát.

Novak közölte: a konzultáció folytatódik és a továbbiakban kiderül, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó tagállamok meg tudnak-e állapodni abban, hogy a befagyasztásból mindannyiuknak részt kell-e vállalniuk.

A miniszter szerint Dohában azért nem sikerült megállapodni, mert az olajkartellben részt vevő több ország megváltoztatta az ezzel kapcsolatos álláspontját. Ezek közé tartozott Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Katar.

Szavai szerint Oroszország megértéssel viszonyul az OPEC-országok álláspontjához, de a bejelentés meglepetésként érte. Novak hangoztatta: nem Irán pozíciója a fő oka annak, hogy elmaradt a megállapodás a dohai találkozón.

Az orosz energiaügyi miniszter úgy vélte, így az olajpiacon 2017 közepére jön létre az egyensúly, míg a befagyasztás sikeres bejelentése esetén ez három hónappal előbb történt volna meg. Hangsúlyozta: Oroszország kész a jövőben is részt venni egy hasonló, a befagyasztást célzó találkozón, ha az OPEC-országoknak a szervezet júniusi bécsi csúcstalálkozójáig sikerül majd megállapodniuk.

Novak szerint noha a kőolaj-kitermelés befagyasztásának ügyében továbbra is lehetséges az együttműködés, csökkent a sikerrel kapcsolatos derűlátás. Mint fogalmazott, “nem korrektek” a találkozón részt nem vevő harmadik országokkal – értsd: Iránnal – szembeni követelések.

Elvileg abban állapodtak volna meg Dohában a világ vezető olajtermelői, hogy a kitermelést októberig a januári szinten fagyasztják be. A lépéstől azt várták volna, hogy megnyugszanak a piacok, és a kőolaj ára fokozatosan tovább emelkedik. Az egyeztetések kulcskérdése már csak az volt, hogy a szaúdi fél elfogadja-e, hogy Irán “kilóg” a sorból, és amíg mások vállalják, hogy nem növelik a termelésüket, addig Teherán többet termel és többet is exportál, ami piaci részesedésének növekedését eredményezi.

Egyes vélemények szerint a dohai találkozó sikerébe vetett remény eredményeként emelkedett sokat az utóbbi hetekben a kőolaj világpiaci ára, számos elemző viszont úgy látja, hogy a túltermelés és a nyomott kereslet által jellemezhető piacon nem a befagyasztás, hanem az amerikai kitermelés csökkenése eredményezte az árak megugrását.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.