Gazdaság

Kizárnák a magyar építőmunkásokat Burgenlandból

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 14. 14:59

Bizonyos alacsony bérezésű ágazatokban korlátozná külföldiek munkavállalását a burgenlandi tartományi vezető.
Korábban a témában:

Hans Niessl szerint amennyiben tovább növekszik a munkanélküliség, úgy időszakos és szektorális korlátozást kell bevezetni a munkaerőpiacon a túl magas munkanélküliséggel küzdő ágazatokban. Niessl úgy véli, a menekültstátussal rendelkezők is meg fognak jelenni a munkaerőpiacon, és hozzátette: Magyarországon egy építőmunkás 400 eurót keres, Ausztriában viszont a háromszorosát.

Az Ö1 osztrák közszolgálati rádió által ismertetett javaslatcsomag a többi között azt tartalmazza, hogy a külföldi cégek Ausztriába küldött munkavállalói az osztrák szociális járulékot is fizessék, valamint csökkentsék a külföldi munkavállalók hozzátartozóinak támogatását, ha ők nem Ausztriában élnek.

A tartomány kormánya azt is szorgalmazza, hogy a magas munkanélküliséggel sújtott ágazatokból, például az építőiparból időszakosan kizárható legyen az uniós országból érkező külföldi munkaerő.

A burgenlandi koalíciós vezetés a tartományi parlament döntése értelmében fel fogja szólítani az osztrák szövetségi kormányt, hogy lépjen fel erre vonatkozó uniós szabályozás megalkotása érdekében. Az Ausztriában dolgozó külföldi munkaerő nagy része, 30 százalék az építőiparban dolgozik, 13 százalék az iparban helyezkedett el.

Alois Stöger osztrák szociálisügy miniszter Niessl szektorális munkaerő-korlátozásra vonatkozó javaslatáról úgy nyilatkozott, hogy az európai joggal nem összeegyeztethető, ezt csak a nem uniós országokkal szemben tehetik meg. Azonban azzal egyetért, hogy azonos munkahelyen, azonos munkáért ugyanolyan bérezés jár.

Werner Faymann osztrák kancellár februárban ismertetett tervei szerint korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz, és csökkenté a külföldi vállalatoktól Ausztriába delegált munkavállalók létszámát, továbbá időkorláthoz kötné az ausztriai munkavégzésüket.

(Kiemelt kép: MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.