Gazdaság

Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma

Hivatalosan már csaknem hetvenezren vállaltak munkát a szomszédos országban, a valós szám ennél is magasabb lehet a feketén alkalmazottak miatt.

Egy nagyobb ugrással újabb rekordot döntött az Ausztriában hivatalosan dolgozó magyar állampolgárok száma, már 69 954 fő volt, de egyéves összehasonlításban a románok is eléggé jönnek fel. Az osztrák turizmusban érdekeltek erősen panaszkodnak a feketefoglalkoztatásra, így a valós szám ennél magasabb lehet – írja a privatbankar.hu a júliusi osztrák foglalkoztatási adatokra hivatkozva.

Mivel az osztrákoknál húzóágazat a turizmus, ezért nyáron ugrik meg erősen a foglalkoztatottak száma. Náluk két idegenforgalmi szezon van, télen a síszezon és nyáron a nyári szabadságok ideje. Ebből viszont az következik, hogy várhatóan vissza fog esni a magyar foglalkoztatottak száma őszre.

Az előző hónapban egyébként több mint 55 ezerrel nőt Ausztriában a foglalkoztatottak száma, ebből 8300-an külföldiek. 7500-an európaiak, ebből 2558 magyar. Hozzánk képest rendesen lemaradva jönnek a Jugoszlávia utódállamaiból érkezettek: összesen 1400-zal lettek többen.

Éves növekedést tekintve viszont a románok már megelőzték a magyarokat. Idén csaknem tízezren vállaltak már munkát Ausztriában, a magyarok 7619 fővel követik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik