Gazdaság

Kihasználták munkaadói az Izlandon dolgozó magyar lányt

Zsófiában sokáig nem is tudatosult, hogy lábbal tiporják a jogait, végül egy helyi lapnak beszélt a tapasztalatairól, hogy mások ne járjanak úgy, mint ő.

Kihasználtak munkáltatói egy magyar lányt, aki csaknem egy évig dolgozott egy dél-izlandi farmon. A húszéves Zsófia a Fréttablaðið című lapnak számolt be tapasztalatairól – azt mondta, azért szólal meg, hogy mások ne járjanak úgy, mint ő.

Inkább pluszmunkát adtak neki, hogy ne a szerződéssel legyen elfoglalva

Zsófia tavaly júniusban érkezett meg a farmra, ahol az volt a feladata, hogy segédkezzen a ház körül. A gazda feleségének akkor születtek ikergyerekei, rajtuk kívül még három gyerek volt a farmon. A ház mocskos volt, régóta nem takarították, Zsófiára hárult, hogy rendbe tegye.

Mindezzel még nem is volt gond, de három hónap után már kérte a munkaadóit, hogy írjanak alá szerződést. Ezt a gazda és a felesége mindig elutasította, arra hivatkozva, hogy éppen nagyon elfoglaltak, és ilyenkor plusz munkát is adtak Zsófiának, hogy mással legyen lefoglalva.

Egy idő után a tehenek gondozását is rábízták a lányra, aki kora reggeltől késő estig dolgozott, csak akkor pihent meg, ha leülhetett enni. Kemény volt a munka, de Zsófiában sokáig nem tudatosult, hogy amit munkaadói csinálnak, az az izlandi munkavállalói jogok súlyos megsértése.

A munkaadók szeretnek „félreértésre” hivatkozni

A legnagyobb baj az volt, hogy Zsófia töredékét sem kapta meg az 575 ezer forintnyi izlandi minimálbérnek. Ebből legfeljebb 155 ezer forint szállásköltséget vonhattak volna le munkaadói, de a lány havonta alig 130 ezer forintot kapott meg. De azon kívül, hogy túldolgoztatták, és alulfizették, nem bántak vele rosszul, így nem akarja beperelni vagy feljelenteni munkaadóit, csak figyelmeztetni másokat a visszaélés lehetőségére.

A Báran nevű izlandi szakszervezet képviselője elmondta: gyakoriak a Zsófiáéhoz hasonló esetek. Ők ilyenkor azzal tudnak segíteni a rászedett munkavállalóknak, hogy felveszik a kapcsolatot a munkaadóval, akik ilyenkor rendszerint arra hivatkoznak, hogy „félreértés” történt. A szakszervezet közbenjár, hogy tisztázzák a „félreértést”, ha pedig a munkaadó nem fizeti ki a különbözetet, jogászokat biztosít. (Vísir, a borítókép illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik