Gazdaság

Jaksity György: 30 év után még mindig fontos az állami támogatás

A Concorde Értékpapír Zrt. alapítója és vezetője szerint egy kifejlődőben álló piacról beszélünk Magyarországon, ahol még mindig szükséges az állam segítsége. Most viszont következetesen kell a tőzsdét támogatnia és kerülni az ad hoc szabályzást, mert ez elriasztja a szereplőket.

Szükséges az állami támogatás a magyar tőzsdének?

Azt a szomorú megállapítást kell tegyük, hogy 30 évvel a magyar tőkepiac indulása után még mindig igaz, hogy bizony egy kifejlődőben levő tőkepiacnak, vagy indulóban levő tőkepiacnak nagyon fontos az állami és az államhoz nyilván szorosan kapcsolódó jegybanki támogatás. Tehát az a kérdés, hogy most megint nekifutunk-e és egy pár évig komoly fejlődést tudunk elérni? Ez nagyon jó lenne, és ezen mindannyian sokat dolgozunk nap mint nap. Mint piaci résztvevők, mi mást sem csinálunk. De az kár lenne, hogy ha pár év múlva megint valamilyen meghatározóan állami intézkedés sorozat ezt a folyamatot visszavetné. Abban bízunk, hogy ha most megvan a kormányzati szándék, hogy a piacot fejlessze, akkor ezeket az eredményeket később majd meg is becsülje.

Számít-e arra, hogy már idén lesz IPO (tőzsdei bevezetés) a magyar parketten?

Termesztésen nagyon szeretném, ha már idén lenne IPO. MI is dolgoztunk az elmúlt évben IPO-n, tehát új cég bevezetésén. Például azért kellett leállítsuk, mert egy olyan hirtelen, és meglehetősen logikátlan szabályzásváltozás történt, ami az adott céget meglehetősen negatívan érintette. Ezek azok a dolgok, amelyek nagyon szerencsétlenek egy tőkepiac, de akár egy egész gazdaság fejlődése szempontjából” – mondta el a Concorde Értékpapír vezetője, aki annak idején (1990) az újkori magyar tőzsde újra alapításában is kulcsszerepet játszott, később pedig a BÉT igazgatóságának elnöke is volt két évig.

Olvasói sztorik