Gazdaság

Megjöttek a bikák, évek óta ezt a fellendülést várta a magyar piac

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 04. 04. 11:03

Eltelt 2016 első három hónapja. A forgalom kétéves rekordot döntött a foghíjas márciusban, és a vezető részvényekben is nagy a sztori most. Virág Ferenc, a Random Capital Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint lesznek még idén további sikersztorik is. A Bank Centerből jelentjük!

A négy tőzsdei szünnap ellenére erős volt a március havi részvényforgalom (286,6 mrd Ft) a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A BUX továbbra is világszinten felülteljesített, az index érték 13,4 százalékos erősödés után 26 451 ponton állt a hónap utolsó napján. A szekciótagok forgalmi rangsorában az első helyet változatlanul a Concorde birtokolja, a második a Wood, a harmadik az Erste. A húsvéti ünnepek miatt kiesett két nap és a március 15-e miatti háromnapos tőzsdei kereskedési hét ellenére sem lett gyengébb az összforgalom a BÉT-en. Sőt, a 19 márciusi kereskedési nap a szökőnapos februárhoz (21 kereskedési nap) képest 50 százalékkal magasabb részvényforgalmat hozott a parketten (286 578 millió Ft). A napi átlagforgalom 15,1 mrd Ft volt, ami az elmúlt két évet tekintve rekordnak számít. A BÉT azonnali piaci forgalma 295,57 mrd Ft, a turbo certifikátok, warrantok forgalma 8,1 mrd Ft volt.

Ötéves stratégiát fogadott el március során a Budapesti Értéktőzsde igazgatósága, amely 2016 és 2020 között kívánja segíteni a vállalatokat abban, hogy piaci forrásból finanszírozzák a jövőben a fejlesztéseiket. A stratégia öt pillérre alapszik:

  • Sikeres tőzsdei bevezetések
  • Kormányzati támogatás
  • A piacszerkezet megújítása
  • Befektetői bázis erősítése
    Kötvénypiaci, derivatív piac, árupiac erősítése

Nagy Márton, a tőzsde elnöke a bejelentéskor arról beszélt, hogy a tőkepiaci kapitalizáció növelése a magyar gazdaság növekedését is eredményezi, ezért a stratégia megvalósítását a BÉT a kormány támogatásával kívánja végrehajtani. A BÉT kapitalizációja most a magyar GDP 18 százalékát éri el, ezt az arányt 30 százalékra akarják növelni.

Dr. Balog Ádám az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója és Cselovszki Róbert az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója személyében két új Igazgatósági tagot választott a Budapesti Értéktőzsde rendkívüli közgyűlése. Ezzel a hét fős testületben négy delegált piaci szereplő, többséget képviselve. A fő tulajdonos MNB számára kiemelten fontos, hogy a piaci szereplők többségben legyenek a tőzsde Igazgatóságában, ezzel is biztosítva a BÉT átlátható működését, valamint a február végén elfogadott 2016-2020-ra vonatkozó stratégiának sikeres megvalósítását is.

Virág Ferenccel, a Random Capital Zrt. elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk a piacról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.