Gazdaság

Fordulhat a kocka a cégvilágban

kft(1)(210x140)(1).jpg (Array)
kft(1)(210x140)(1).jpg (Array)
Több éves csökkenést követően megtorpanni látszik a működő cégek számának visszaesése - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből. Bár még mindig kevesebb működő cég van Magyarországon, mint egy évvel korábban, a változás mértéke kevesebb, mint fele a 2014 és 2015 első negyedéve között tapasztalhatónak, továbbá a 2016-os első negyedév végén több cég működött, mint 2015 végén.

2013 közepe óta először tapasztalhattunk emelkedést a működő cégek számában. Ez alatt a csaknem három éves időszak alatt több mint 36 ezerrel csökkent a magyarországi cégszám, majd a 2015. év végi 524 237-es mélypontot követően 2016 első negyedévének végére ez a szám már 525 ezer fölé emelkedett. Az enyhe javulás ellenére még mindig elmaradunk a korábbi évek (2014. és 2015.) azonos időszakainak cégszámaitól, bár a tény, hogy 2015 és 2016 első negyedéve között már csak 1,52%-kal mérséklődött a vállalkozások száma szemben az egy évvel korábbi 3,37%-kal, további javulást jelez előre.

Pozitív várakozásokra adhat okot az új cégek számának minimális emelkedése is, illetve a cégmegszűnések számának visszaszorulása a 2015. első negyedéves adatokhoz képest. Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy még a folyamat elején tartunk, így mind az új, mind pedig a meglévő partnerek körültekintő megválasztásának kulcsszerepe van a hitelezési veszteségek csökkentésében – világított rá a kockázatkezeléssel foglalkozó cég Country Managere, Keleti József.

Mintegy harminc százalékos növekedés az ingatlanszektorban

A legtöbb új társaság az építőipari, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző és a kiskereskedelmi cégek közül került ki. 500-nál több új vállalkozás alakult még az ingatlan szektorban, a nagykereskedelemben, az adminisztratív és szolgáltató tevékenységet végző területeken. Fontos viszont kiemelnünk, hogy a kis- illetve nagykereskedelemben ezek a számok komoly visszaesést jelentenek az egy évvel korábbi cégalapítási számokhoz képest. A kiskereskedelemben 19,88 százalékkal kevesebb, míg a nagykereskedelemben 27,69 százalékkal kevesebb vállalkozás alakult, mint 2015. első negyedévében.

A CSOK élénkítő hatásának is köszönhető, hogy az új vállalkozások száma ingatlan szektorban 28,12 százalékkal, az építőiparban pedig 15,62 százalékkal bővültek előző év azonos időszakához viszonyítva. A kisebb cégszámokkal rendelkező ágazatok közül dinamikusan növekedett a piacra lépők száma a számítástechnikai, elektronikai és optikai terméket gyártó, a gépipari és a gumitermékek gyártó cégek körében (175%, 87,5% illetve 78,57 százalékkal), míg nagyobb csökkenés a papíripart jellemezte, ahol 22,22 százalékkal kevesebb új cég alakult, mint egy évvel korábban.

Csökkenő vállalkozási kedv a Közép-Dunántúlon

Kivétel nélkül minden megyében csökkentek a cégszámok. Regionális szinten 1% alatti csökkenés a dél-alföldi (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye) és a nyugat-dunántúli (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) régiót jellemezte (0,67% és 0,99%). Kiugróan magas, 3,05 százalékos a vállalkozások számának csökkenése a Közép-Dunántúlon (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye).

Az elemzés készítői arra számítanak, hogy az év elkövetkező hónapjaiban a működő vállalkozások száma várhatóan beáll majd egy stabil szintre – ennek előjelei már a múlt év utolsó negyedévében, illetve az idei első negyedévben megfigyelhetők voltak – ám kétségtelen, hogy ebben a folyamatban inkább a cég törlések számának visszaesése játszik majd nagyobb szerepet, mint az cégalapítási kedv növekedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik