Gazdaság
Map of European Union

Csökkent az európai ipari termelés februárban

24.hu
24.hu

2016. 04. 13. 12:48

Korábban a témában:

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által szerdán kiadott jelentés szerint februárban szezonális kiigazítással 0,8 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése januárhoz képest. Az Európai Unió 28 tagállamában 0,7 százalékos volt a visszaesés. Januárban az euróövezetben 1,9 százalékkal, az EU-ban pedig 1,5 százalékkal növekedett az ipari termelés az előző havihoz képest.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt 0,8-0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban. Januárban az euróövezetben még 2,9 százalékkal, az EU-ban pedig 2,7 százalékkal nőtt az ipari termelés éves bázison.

Részletek

Februárban az előző havihoz képest a legnagyobb mértékben, 1,8 százalékkal a nem tartós fogyasztási javak termelése esett vissza, míg az energiatermelés 1,2 százalékkal, a tartós fogyasztási javak előállítása 0,4 százalékkal, a tőkejavak termelése pedig 0,3 százalékkal csökkent az euróövezetben. Az EU-ban a nem tartós fogyasztási javak termelése 1,4 százalékkal, az energiatermelés 1,2 százalékkal, a tőkejavak termelése 0,5 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,1 százalékkal esett vissza.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben az energiatermelés 5,2 százalékkal csökkent, míg a tőkejavak előállítása 3,0 százalékkal, a köztes termékeké 1,9 százalékkal, a tartós fogyasztási javaké 0,8 százalékkal, a nem tartós fogyasztási javaké pedig 0,7 százalékkal növekedett. Az EU-ban az energiatermelés 3,6 százalékkal csökkent, míg a tőkejavak termelése 2,7 százalékkal, a köztes termékeké 1,6 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké ugyancsak 1,6 százalékkal, a nem tartós fogyasztási javaké pedig 0,5 százalékkal ugrott meg.

Havi összevetésben a legnagyobb mértékben Litvániában nőtt az ipari termelés februárban, 2,5 százalékkal, Szlovákiában 2,4 százalékkal, Máltán pedig 1,8 százalékkal. A legnagyobb csökkenés Írországban volt, 10,5 százalékos, Görögországban 4,4 százalékos, Horvátországban 1,6 százalékos.

Az egy évvel korábbihoz képest februárban a legnagyobb mértékben Szlovákia ipari termelése nőtt, 7,4 százalékkal. Szlovéniában 6,5 százalék, Litvániában pedig 6,3 százalék volt a növekedés, míg Máltán 4,6 százalékkal, Görögországban 3,0 százalékkal, Hollandiában 2,8 százalékkal csökkent.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország ipari termelése februárban 1,9 százalékkal növekedett éves szinten, januárhoz képest viszont 0,8 százalékkal csökkent. A KSH friss jelentését itt olvashatja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.