Gazdaság
építkezés (Array)

400 helyett az ideális 100 év alatt lecserélődhet a hazai lakásállomány

24.hu
24.hu

2016. 04. 11. 11:50

Korábban a témában:

Megugrott a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2015-ben az előző évi adatokhoz képest – derül ki egy, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett friss publikációból. A KSH gyorsjelentése szerint ez a szám 12 515 volt, ami azt jelenti, hogy az előző évben 30 százalékkal haladta meg a 2014-ben mért adatokat. Bár a 2015-ös évet még mélypont jellemezte a lakásépítési piacon, a szakemberek szerint az idei év már fellendülést hozhat.

A várható növekedésben pedig az újHÁZ Centrum szerint is kulcsfontosságú szerephez jutnak a kormány által a tavalyi évben bevezetett lakásépítési kedvet élénkítő intézkedések – a lakásépítések áfájának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentése, a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) bővítése, az eljárások egyszerűsítése, illetve a pályázati lehetőségek közül, az eddig is jól bevált Otthon Melege Program – amelyek bizakodásra adnak okot. A szakemberek úgy vélik, ha hosszú távon biztosítottá válnak az otthonteremtési kedvezmények, a jelenlegi négyszáz helyett az ideális száz évre módosulhat a hazai lakásállomány cseréje.

Több építési engedély, kevesebb felépült lakás

A tavalyi évben 7612 lakás épült az országban, azaz majdnem 9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, ugyanakkor a kiadott építési engedélyek száma csaknem 30 százalékkal emelkedett és meghaladta a 12,5 ezret. „Ma Magyarországon mintegy 4 millió 350 ezer lakóingatlant tartanak nyilván a hivatalok. Pedig a hazai lakásállomány 100 évente történő ideális megújulásához legalább évi 40 ezer lakás építésére lenne szükség. Bár a kiadott lakásépítési engedélyek számában növekedés mutatkozik, a 10 ezer alatti felépült lakások száma még a negyedét sem teszi ki a szükségesnek, így a jelenlegi helyzetet tekintve 400 évenkénti lakásállomány-cserét jeleznek előre. Ennyire biztosan nem időtállóak a mai lakóingatlanok” – hívja fel a figyelmet az elemzést készítő cég vezetője, Rázsóné Szórády Csilla.

A szakember viszont bizakodó, szerinte a családok otthonteremtési kedvezményének köszönhetően idén elérheti a tízezret az újonnan felépített lakások száma, és a hosszú távon biztosított kormányzati támogatások mellett megvalósítható lehet az a cél, hogy évente 40 ezer új lakóingatlan készüljön el.

Fellendülhet az építkezési kedv, de nem mindegy hogyan vágunk bele az építkezésbe

A lakásállomány minőségi megújítása nemcsak megalapozza a magyar társadalom életminőségét, de megteremti a lehetőséget arra is, hogy a különböző társadalmi rétegekben élők egy lépcsővel feljebb lépjenek a minőségi lakhatási ranglétrán. A családok otthonteremtési kedvezményeként bevezetett 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás idén januártól elérhető, amely mellé a gyermekek számától függően felvehető még plusz 10 millió forint 3 százalékos kamatú hitel is. Az új szocpolként is emlegetett támogatás nemcsak a meglévő, hanem a tervezett gyermekek után is igénybe vehető. Nem véletlen tehát, hogy Debrecentől Budapesten át Sopronig osztanak-szoroznak a párok, a családok.

„A gyermekvállalással együtt könnyen fellendülhet a régi és új lakások iránti vásárlási kedv, ugyanakkor nőhet az építkezésre való hajlandóság is. A laikusok számára az építkezés és a felújítás viszont ismeretlen terület, anyagilag pedig iszonyatosan nagy beruházás” – hangsúlyozta a cég igazgatóságának elnöke, Juhász Attila. A szakember szerint a szürke foltokat mindenképp világossá kell tenni a beruházó családok számára.

Magánerős építkezés

Juhász Attila arra is felhívja a figyelmet, mennyivel nehezebb dolgunk van akkor, ha önállóan vágunk bele az építkezésbe: „Ha valaki önállóan építkezik, akkor az építkezés előrehaladtával részletekben kaphatja meg a CSOK összegét is. A bank ellenőrizni fogja a műszaki készültségi fokot, és azt is, hogy az igényléskor általa jóváhagyott költségvetés készültségi fok szerinti legalább 70 százalékáról van-e saját nevére szóló, kifizetett anyag – és építési szolgáltatási számlája.”

Arról sem szabad megfeledkeznünk, ha új otthonunk alapjait generálkivitelező közreműködése nélkül fektetjük le, a tervezőnk mellett mi magunk leszünk a felelősek például azért, hogy az elkészült ház megfeleljen az építési jogszabályoknak és megkapja majd a használatbavételi engedélyt.

A beruházók edukációja tehát nélkülözhetetlen, ebben pedig a kereskedők felelőssége és szerepe vitathatatlan. Elsődleges fontosságú felhívni a lakosok figyelmét a hosszú távú gondolkodás szükségességére és a fenntarthatóságra, mint elengedhetetlen tényezőre a lakások építésénél, felújításánál – jegyezte meg.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.