Gazdaság

Felrobbantotta a készházak piacát a CSOK

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) megjelenése komoly változásokat idézett elő a hazai építőiparban: már most óriási érdeklődés mutatkozik a lakások és a családi házak iránt is, kérdés azonban, hogy a kínálat és a kivitelezők kapacitása képes-e lépést tartani ezzel a megnövekedett kereslettel.

A CSOK bevezetését követően szinte azonnal felbolydult az ingatlanpiac és az építőipar, valamint fokozódott a lakásépítési kedv is. A statisztikák tanúsága szerint az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a kereslet – a kiadott lakásépítési engedélyek száma például 30 százalékkal nőtt – nem csupán az új és használt lakások, hanem a házépítések iránt is.

A Wolf Haus szakértője szerint ezzel egy időben az is látható, hogy a kivitelező cégek számára a megnövekedett igények ellátása nehézséget jelenthet, és az új ingatlanok többsége vélhetően 2017-ben fog megjelenni a piacon. Az ÉVOSZ szerint máris komoly szakember- és segédmunkáshiány észlelhető a piacon; vannak vállalkozások, amelyek kapacitáshiány miatt kénytelenek tucatjával lemondani a házépítéseket, és már nem is vállalnak új megbízást 2016-ban.

A készház jelenthet gyors megoldást

Az új trendeknek megfelelően az újépítésű ingatlanok piacán egyre nagyobb kereslet mutatkozik a modern építési rendszerek, így a minőségi készházak iránt is. „Hatszor több érdeklődés futott be hozzánk 2016. januárjában, mint a tavalyi év hasonló időszakában, és a február végén megtartott Pollack Expón ezt a fokozott érdeklődést továbbra is tapasztaltuk” – mondja a cég értékesítési vezetője, Berecz Balázs.

A fokozódó igényekre megnövelt kapacitással felelnek: „A megnövekedett rendelési igényekre felkészülten, megnövelt kapacitásokkal reagálunk. Kaposújlaki gyárunkban továbbra is több műszakban és mindenekelőtt megbízható technológia háttérrel dolgozunk, így hiánytalanul eleget tudunk tenni a felmerülő igényeknek” – teszi hozzá a szakember, aki szerint a szükséges kapacitások biztosítása azzal együtt, hogy az ő készházaik akár néhány hónap alatt kulcsrakészen átadhatók, tovább növelhetik a modern építési rendszerben készült készházak iránti keresletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik