Gazdaság

Történelmi tettet hajtott végre az offshore-ral vádolt brit kormányfő

24.hu
24.hu

2016. 04. 10. 08:55

David Cameron nyilvánosságra hozta az adóbevallásait, hogy feloldja a panamás vitákat. Ilyet még sose tett brit miniszterelnök.
Korábban a témában:

Ígéretének megfelelően közzétette az utóbbi hat évben benyújtott adóbevallásait vasárnap a brit kormányfő, igyekezve véget vetni a panamai offshore-botrány miatt az ő pénzügyeivel kapcsolatban felmerült találgatásoknak. David Cameron az első brit miniszterelnök, aki feltárta a közvélemény előtt adópapírjait. A Sunday Times vasárnapi konzervatív lap szerint a kormányfő valószínűleg precedenst teremtett, amit a jövőben várhatóan minden miniszterelnöknek és pártvezetőnek követnie kell majd.

Innen jön a kormányfői pénz

Az adóbevallásokból, amiket hivatalosan a Downing Street tett közzé vasárnap hajnalban, kiderül, hogy Cameron teljes jövedelme a 2014-2015-ös pénzügyi évben valamivel meghaladta a 200 ezer fontot (78 millió forint), és a kormányfő 76 ezer font jövedelemadót fizetett.

Jövedelmének legnagyobb részét abban az évben a 140 522 fontos miniszterelnöki fizetés tette ki, és ehhez járult csaknem 47 ezer font a divatos londoni Notting Hill kerületben lévő családi ház kiadásából. Ennek a háznak a fele van Cameron nevén, így a bérleti díj felét is az ő adóbevallása tartalmazza. Cameron emellett 9800 fontot kapott a kormányzó Konzervatív Párttól költségtérítésnek, és banki megtakarításai után 3000 font kamatjövedelme is volt.

Így jött be az offshore-szál

Cameron már korábban felfedte, hogy édesapja, Ian Cameron 2010-es halála után 300 ezer fontot örökölt, ám a vasárnap hajnalban ismertetett adóbevallásokból kiderül az is, hogy 2011-ben édesanyja még 200 ezer fontot adott neki, ezzel ellentételezve, hogy a szülők családi házából Ian Cameronra jutó tulajdonrészt David bátyja, Alexander örökölte. A részletes adóelszámolásokból kiderül, hogy e 200 ezer font után David Cameronnak nem kellett örökösödési adót fizetnie, mivel ez a pénz hivatalosan édesanyjától származó ajándéknak minősült.

AppleMark
AppleMark

Az adópapírokban szerepel, hogy mielőtt 2010-ben miniszterelnök lett volna, Cameron eladta 140 ezer fontnyi részvényét, benne azt a több mint 31 ezer font értékű részvénycsomagot, amit édesapja offshore cégében vásárolt 1997-ben. David Cameron éppen e cég üzleti tevékenysége miatt keveredett bele a panamai offshore-botrányba.

Blairmore Holdings

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégalapítási tranzakcióiról kiszivárogtatott több milliónyi bizalmas dokumentumból kiderült, hogy a kormányfő édesapja társalapítója, társtulajdonosa és társigazgatója volt egy offshore befektetési cégnek, amit bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködésével. A brit sajtóban a héten több bíráló írás is megjelent Ian Cameron cégéről.

A Guardian vezető baloldali brit napilap azt írta, hogy az 1980-as évek elején Blairmore Holdings néven alapított cég három évtizeden át “egyetlen penny” adót sem fizetett Nagy-Britanniában. A lap szerint a Blairmore igazgatótanácsi szerkezetét úgy alakították ki, hogy a cég jogilag nem számított Nagy-Britanniában rezidens adóalanynak, és így nem is került a brit adóhivatal látókörébe. David Cameron ráadásul csak a botrány kirobbanása után három nappal – és több, meglehetősen bizonytalan hivatalos nyilatkozat után – ismerte el, hogy neki is voltak részvényei édesapja offshore vállalkozásában.

Adóelkerülés=offshore?

A miniszterelnök a kínossá vált ügy hatására döntött úgy, hogy – a brit politikatörténetben példátlan módon – a nyilvánosság elé tárja több évre visszamenőlegesen adóbevallásait, bizonyítandó, hogy semmiféle törvényszegést nem követett el.

Cameronnal szemben nem is hangzottak el olyan vádak, hogy az édesapja cégével összefüggő pénzügyi tranzakciói törvénysértők lettek volna. A brit sajtó elsősorban az ügy etikai vonatkozásait taglalja, tekintettel arra, hogy a Cameron vezette konzervatív brit kormány programjának egyik eleme az adóelkerülés céljából létrehozott offshore cégek elleni szigorú fellépés. Cameron a héten “teljes tévedésnek” nevezte azokat a felvetéseket, hogy édesapja adóelkerülés céljából vállalt volna társalapítói szerepet a Blairmore Holdings létrehozásában. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.