Gazdaság

Otthon Melege Program 2016 – 2,5 millióra pályázhat szinte bárki

Az Otthon Melege Programmal igyekszik pótolni a hiányosságokat a kormány. A júliusban induló támogatás maximálisan igényelhető, vissza nem térítendő összege pályázónként 2,5 millió forint.

Legalábbis abban az esetben, ha megfelel valamennyi kritériumnak, melyek az igényléshez szükségesek. A július 1-től induló támogatás keretösszege 5 milliárd forint.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program jelenlegi szakaszában homlokzati nyílászárók cseréjét, hőszigetelését, illetve gépészeti jellegű felújításokat támogat.

Ez utóbbiak kapcsán akkor pályázhatunk eséllyel, ha célunk a gépesítéssel az energiamegtakarítás, illetve a megújuló energiafelhasználásra való váltás.

Az április 7-től elérhető alapprogram pályázati felhívása a Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárság szekciójában érhető el a Kormány.hu-n.

Lázár János korábban bejelentett egy visszatérítendő uniós támogatást, mely hasonló céllal, azonban 100 milliárd forintos keretösszeggel indult volna, az Otthon Melege Program júliusban induló támogatása azonban nem összekeverendő az eddigiekben még kiírásra nem került tervezettel.

Lázár egyébként azt is elmondta, hogy amennyiben sikerül megnyerni az uniós támogatást, illetve sikeresek lesznek a tárgyalások a Magyar Fejlesztési Bankkal, abban az esetben a keretösszeg 300 milliárd forintra ugrik. Ez egyelőre a jövő zenéje.

Ki veheti igénybe a támogatást?

A minap kiírt pályázat alapvetően a családi házban élő lakosság támogatására született. A korábbi évek panelprogramjainak keretein belül rengeteg panellakás hőszigetelési és nyílászárókkal kapcsolatos problémáját sikerült megoldani, a családi házakban élők hasonló gondjai azonban továbbra is fennállnak. A kormány a tavaly útjára indított programmal ezen a helyzeten igyekszik változtatni.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a 2, 5millió forintban maximalizált összeg felhasználásához önerőre is szükség van, tehát az elnyert, vissza nem térítendő támogatás legfeljebb 55%-a lehet az elszámolható összköltségeknek.

Ide kattintva az Otthon Melege Program pályázati útmutatója részletesen is elolvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik