Gazdaság

Érezte már, hogy belehal a munkába? A japánok igen

Japán a munkamániások országa, a 2015-ös pénzügyi évben közel 1500 ember halt bele a rengeteg túlórába. Már nevük is van az ilyen áldozatoknak:

karoshi.

A legelborzasztóbb számok az egészségügyben, a szociális ágazatban, illetve a szállítás és építőiparban dolgozók esetében tapasztalhatóak, ugyanis ott kimagasló a munkaerőhiány, így még nagyobb terhelésnek vannak kitéve a dolgozók.

Hiroshi Kawahito, a “Karoshi” Áldozatok Nemzeti Védelmi Tanácsának főtitkára arra figyelmeztetett, ha nem ismerik fel a problémát, az elhalálozási arány akár tízszeresére is nőhet. A japán kormány ugyan hirdetésekkel küzd a jelenség ellen, de ez kevés. A főtitkár szerint az egyetlen megoldás, ha csökkentik a munkaidőt.

Az elhunytak vagy túlhajszoltság miatt kialakuló kardiovaszkuláris betegségben haltak meg, vagy nem bírták feldolgozni a munkával járó mentális stresszt, és öngyilkosságot követtek el.

Azok, akik önkézzel vetettek véget életüknek, vagy több mint 160 órát túlóráztak az azt megelőző hónapban, vagy minimum 100 órát folyamatosan, negyedéven keresztül.

A “karoshi” esetek növekedésében szerepet játszhat a munkavállalók rövidtávú alkalmazása, a lazán kezelt munkajogok, vagy a hierarchikus irodai kultúra, aminek következményeképp a fiatalabb dolgozók kényelmetlenül érzik magukat, ha hamarabb mennek haza a munkából, mint idősebb kollégáik.

A folyamatos teljesítménykényszer hamar kiégéshez vezethet, a munkavállalókat ritkán dicsérik meg, állandóan azt érzékeltetik velük, hogy nem dolgoznak eleget, mások mennyivel jobbak náluk, mennyivel többet bírnak.

Tavaly decemberben az egyik nagy japán étteremlánc, a Watami 820 ezer fontot, átszámítva 326 millió forintot fizetett kártérítésként egy huszonhat éves lány családjának, aki a túlórák miatt lett öngyilkos, még 2008 júniusában.

Úgy tűnik, a kormány végre konkrét lépésekre szánta el magát, még tavaly kötelezővé tették minden munkavállalónak a szabadságok kiváltását, és idén márciusban 45 órában maximalizálták a havi túlórák számát.

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

(Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik