Gazdaság

A szürke egyetlen árnyalata: a grafit

A hőszigetelés alapszabálya: minél vastagabb, annál jobb. De mi van, ha ennek megvannak a korlátai, mégis hatékony megoldást keresünk? Az Austrotherm erre is tudja a megoldást: a GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemezt.

Bár idehaza valamiért lassan tanuljuk meg, de a hőszigetelés az a műfaj, ahol nem érdemes spórolni a vastagággal. Ám előfordulhat, hogy jogszabályok vagy a helyszűke miatt mégis kénytelenek vagyunk. Ebben az esetben pedig nem segít más, csak az innováció.

Létezik olyan homlokzati hőszigetelő lemez, mely nem az ismert filmből kölcsönözte elegáns szürke színét – hanem az ultrafinom szemcséjű hozzáadott grafitnak köszönheti. Ahogy azt is, hogy így hőszigetelő képessége közel 30%-al lett jobb, mint az azonos vastagságú fehér színű homlokzatszigetelő lapoké. A sötétszürke lemezek egyik oldalukon világos színű festést kaptak, azért, hogy kivitelezés közben ne melegedjenek fel túlságosan.

De miért jó, ha valami vékonyabb, ha mindenhol azt látjuk-halljuk, hogy a vastag a nyerő? Egyszerűen fogalmazva azért, mert így spórolhatunk a hellyel. Ahol egyébként vastag anyagot kellene felvinni a felületre, vagy ha fizikailag nincs annyi helyünk a hőszigetelésre, amennyire szükség lenne, ez kimondottan előnyös lehet. Ilyen például az ajtók és ablakok környéke. Előfordulhat, hogy a jogszabályok kötik meg a kezünket: utólagos szigetelés során a homlokzatunk legfeljebb plusz 10 centit vehet el a közterületből, ilyenkor is jól jön a az innovatív hőszigetelő elemek hatékonysága.

A hosszú távon gondolkodók is jól teszik, ha a grafit erejéhez fordulnak. Egy tavalyi jogszabály szerint a  költséghatékony szigetelés követelményei vonatkoznak az Európai Uniós vagy hazai központi támogatás felhasználásával épülő ingatlanokra, a következő években pedig egyre szélesebb lesz az ilyen épületek köre.

Ráadásul a kivitelezés költségeit is csökkenteni tudjuk, a végeredmény pedig esztétikusabb lesz a szürke hőszigetelő  alkalmazásával. A szürke soha nem megy ki a divatból.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik