Gazdaság

Mikor és kinek érdemes elvégezni a hőszigetelést?

Rugalmas megtakarítási formát keres, megbízható hozammal? Olyat, ami télen-nyáron hasznot hajt és csak egyszer kell az életben foglalkozni vele? Amit minden korosztálynak csak ajánlani lehet? Mielőtt valami előtakarékosságra, tőzsdei papírra vagy az aranyra gondolna, eláruljuk: ez a polisztirol.

Ha ennél pontosabbak akarunk lenni, akkor maga a minőségi anyag felhasználásával elvégzett hőszigetelés. Ha fázik a tőzsdétől és a brókerházaktól, ha megizzasztják a szabad szemmel már láthatatlan banki kamatok, fektessen szigetelésbe!

A hőszigetelés egy életkortól független befektetés. Aki már fiatalon belevág, hosszú évtizedekig élvezheti az előnyeit, és a kevesebb elégetett tüzelőanyag miatt közben egy élhetőbb bolygót hagy a következő nemzedékre. Aki később szigetel, az is kiemelkedő „hozamnak” és egy megnövekedett értékű ingatlannak örülhet. Az idősebbek pedig keresve sem találhatnak jobb nyugdíj-kiegészítő befektetést, hiszen jelentősen csökkentett rezsiszámlák és kellemes, komfortos lakás várja őket életük legnyugodtabb időszakában.

Persze, a hőszigetelés nem olcsó mulatság, így ott motoszkál az örökös kérdés: megéri?

Elnézve a polisztirol szigetelőanyagok élettartamát érintő tapasztalatokat és kutatásokat erre majd gyermekeink, vagy még inkább unokáink tudnak majd válaszolni, minden bizonnyal elégetett bólogatások közepette.

Nézzünk egy hosszú távú példát. A lakossági földgáz 1990-ben valamivel 4 forint fölött volt, ma csaknem 140 forint – az áremelkedés nagyjából 3300 (!) százalékos. Persze a szigetelőanyagok is drágultak. Hőszigetelési szakemberek számításai egy négyzetméter 12 cm vastag hőszigetelő lemez ára 1991-ben 540 forint volt, míg ma 1800 forint. Ez mintegy 330 százalékos drágulás, éppen egy tizede a gázénak. Vajon mennyire járt jól, aki a kilencvenes évek elején hőszigetelésre költött? És 20-25 év múlva mit mutat majd az akkori matekpélda?

A megfelelő vastagságú és minőségű hőszigetelés 50, de akár 70 százalékkal is csökkentheti a fűtés költségét, nyáron pedig a klíma nem pörgeti a villanyórát feleslegesen.

Itt nem kell a tőzsdei hírek vagy a brókerházak miatt izgulni: a minőségi hőszigetelésre egyszer kell költeni, 3-4 év alatt biztosan behozza az árát, és utána még hosszú évtizedekig termeli a hasznot  télen-nyáron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik