Gazdaság

Kirúgásoktól tart a kéményseprők szakszervezete

Az új kéményseprési törvény szerint elég kétévente megnézetni a gáztüzelésű kéményeket, ez életeket és szakemberek egzisztenciáját is fenyegeti.

Elbocsátásoktól tart a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) az új kéményseprő-ipari törvény, illetve a belügyminiszter tervezett rendelete miatt. Úgy vélik, csak Budapesten 130 képzett szakember válik feleslegessé azzal, hogy a jogszabály ritkítaná a gáztüzelésű kémények ellenőrzését.

A szakszervezet szerdán közleményben fogalmazta meg aggodalmát, miután azzal szembesült, hogy a frissen véleményezésre megkapott rendelettervezet megerősíti a korábbi információkat.

Vámos Csaba, a szakszervezet elnöke azt mondta, a rendelet értelmében a gáztüzelésű kéményeket kétévente szükséges ellenőrizni. Budapesten azonban csaknem a teljes kéményállomány gáz üzemmódú, tehát a munkamennyiség felére csökkenésével várhatóan ugyanennyi munkaerőt kell majd elbocsátani.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kéményellenőrzések esetleges ritkítása a magyar családok százezreinek élet- és vagyonbiztonságát veszélyezteti. A KOSZ elnöke kijelentette, a szakszervezet mindent el fog követni azért, hogy a rendelet ne lépjen hatályba.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik