Belföld

Nem lesz több kéményseprő, ha ez így megy tovább

Elegük van helyzetük rendezetlenségéből a kéményseprőknek, fellázadnak. Ügyvédi letétbe került egy csomó szakmabeli felmondása.

A kéményseprők helyzetének rendezetlensége miatt 322 kéményseprő helyezte letétbe felmondását december 21-i határidővel – mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnöke kedden.

Magyarországon mintegy 900 kéményseprő dolgozik, akiknek közel 40 százaléka hagyja majd el a pályát, ha december 21-ig nem veszik újra a parlament napirendjére a kéményseprők jövőjét érintő törvénymódosítást – közölte.

Felidézte, a kormány március 10-én nyújtotta be a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényjavaslatát, miszerint az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéménysepréss. Erről azonban döntés még nem született, ezért azt sem lehet tudni, hogy 2016. január 1-től a kéményseprőknek ki lesz a munkáltatója, milyen keretek között kell majd a szolgáltatást nyújtaniuk, illetve milyen bérekre számíthatnak a munkavállalók – tette hozzá.

A bizonytalanság miatt az elmúlt 1-1,5 évben a kéményseprők mintegy fele már elhagyta a pályát szerinte. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kedd délután ül össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) monitoring bizottsága a jövő évi bértárgyalások miatt.

A Liga elnöke arról is beszámolt, hogy ha a tárgyalások a munkavállalók számára nem alakulnak elfogadhatóan, akkor a Liga kezdeményezheti a nyomásgyakorlás eszközeinek igénybevételét is. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a konkrét lépésekről a Liga elnöksége dönt majd – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik