Gazdaság

Iszonyatos pénzekbe kerülhet a kínai kikötőrobbanás

tiencsin (Array)
tiencsin (Array)
Beárazták a biztosítók a tavalyi év katasztrófáit, és egészen durva, hogy egy városrész megsemmisülése mekkora összegbe kerül.

Őrületesen nagyot robbant tavaly a kínai Tiencsin kikötőjében némi vegyi anyag, a robbanás fényét kilométerekről is lehetett látni, a lökéshullám pedig gigantikus pusztítás vitt véghez. A Swiss Re biztosító a Reuters szerint mostanra megsaccolta, mennyibe kerülhet a rokon cégeknek a károk megfizetése:

Az összeg 3,5 milliárd dollár, azaz 969,5 forint.

Ezzel a katasztrófa a valaha volt legköltségesebb ember okozta szörnyűséggé válna Ázsiában. A Swiss Re tavaly decemberben amúgy még csak 2 milliárd dollárra saccolta a veszteségeket. A Guy Carpenter társaság amúgy 3,3 milliárd dollárt tippelt a kárösszegre. A katasztrófa méreteit jól jelzi, hogy 170 ember halt meg, 300 épület dőlt össze és mintegy 20 ezer jármű és konténer semmisült meg.

Más friss katasztrófákat is sorra vettek. A Swiss Re szerint a mostani téli viharok 2,1 milliárd dollár kárt okoztak az Egyesült Államoknak. Az egész világon minden katasztrófa összesen 37 milliárd dollárt emészthetett fel. Az a durva, hogy ez nem számít magas számnak, a tízéves átlag 62 milliárd dollár. Hozzáteszik, a tavalyi hurrikánszezon nagyon enyhe volt, ennek köszönhető az idei alacsonyabb kárérték. A legsúlyosabb tavalyi szörnyűség a nepáli földrengés volt, ami 6 milliárd dollárt tüntetett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik