Nagyvilág

Súlyosan mérgező anyag volt a felrobbant tiencsini raktárban

tiencsin(1)(650x433).jpg (Array)
tiencsin(1)(650x433).jpg (Array)

Az üzemeltetőnek viszont nem volt rá engedélye, hogy ilyet tároljon.

Nem volt engedélye veszélyes anyagok tárolására annak a kínai cégnek, melynek tiencsini raktára felrobbant a múlt héten. A hatalmas detonáció több mint száz ember életét követelte a kínai kikötővárosban, hetven embert eltűntként tartanak számon. Ezreket ki kellett telepíteni, miután mérgező anyagok jelenlétét mutatták ki a levegőben – tudósít a Reuters.

Még csütörtökön tíz embert, köztük a cég vezetőit tartóztatták le. A raktárat üzemeltető vállalkozás telefonszámai már elérhetetlenek, az emaileket nem válaszolják meg.

A kínai kormány közölte: 700 tonna nátrium-cianidot tároltak a felrobbant raktárban. A vegyület rendkívül mérgező, véráramba kerülve megbénítja a sejtek oxigénfelvevő képességét, nagyobb mennyiségben másodpercek alatt eszméletvesztést, 45 percen belül kómát okoz, és ha nem érkezik két órán belül orvosi segítség, beáll a halál.

Kína főügyésze nyomozást rendelt el. Tiencsinben menedékközpontot állítottak fel azoknak, akiknek a robbanás következtében lakhatatlanná vált a házuk. A helyreállításra a helyhatóság rendkívüli keretet különített el, az ingatlanok tulajdonosait piaci áron kártalanítják.

Két évvel korábban már állapítottak meg hiányosságokat a cégnél – akkor csomagolási előírásokat szegtek meg. A cégszerű működéssel is voltak gondok.

A helyi hivatalosságok azt közölték, hogy meg tudják gátolni a további környezeti károkat. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a veszélyes anyagok az esővel terjednek tovább, de ennek megakadályozására külön kontingenst állítottak fel.

A tiencsini kikötő egyébként a kínai autóimport első számú kikötője. A Volkswagen közölte: 2700 járműve sérült meg a robbanáskor. Kínában egyébként az előírásokat gyakran figyelmen kívül hagyó gyors gazdasági növekedés miatt nem ritkák az ipari balesetek.

MTI / AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik